Правителството закри Националния оперативен щаб - НОЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711205 www.24chasa.bg
Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Министърът и доц. Кунчев ще дават брифинги 

Официалното обяснение: Не може правителство в оставка да се разпорежда на независими институции

Появи се слух за конфликт, но членове на щаба мислят, че така ги пазят от политическа атака

Националният оперативен щаб, който повече от година отговаряше за борбата с коронавирус, е разпуснат със заповед на премиера Бойко Борисов.

Щабът, в който влизаха шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и шефовете на големите болници, бе назначен със заповед на Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г. Задачата му бе да координира действията на институциите за овладяване на епидемичната обстановка заради коронавируса. Щабът обаче не издаваше разпореждания и заповеди, а всички документи се подписваха от министъра на здравеопазването - първоначално Кирил Ананиев, а от лятото на 2020 г. проф. Костадин Ангелов.

Щабът трябваше да има роля при предаване на властта от кабинета на Бойко Борисов към следващо редовно или служебно правителство. Тогава като експерти те трябваше да информират новия здравен министър за предприетите до момента мерки и ситуацията с развитието на епидемията.

Официалното обяснение за разпускането на НОЩ, дадено от здравното министерство, е, че правителство в оставка не може да разпорежда на различни институции, които не са пряко подчинени на Министерския съвет, а са независими. Заради това и разпускането на оперативния щаб било направено, след като третото правителство на Борисов подаде оставка пред овоизбраното Народно събрание.

Неофициално от правителството обаче разказаха, че търкания между здравното министерство и членовете на щаба се появили още в дните след изборите на 4 април, когато стана ясно, че макар ГЕРБ да ги печели, няма да може да състави правителство и да продължи да управлява. А тази седмица щабът отказал да даде брифинг и да подписва протоколи.

“24 часа” успя да разговаря с двама от членовете на НОЩ. Според тях разпускането му е опит на премиера Борисов да предпази шефовете на най-големите и важни болници в страната от политическа атака след изявления на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън”. Членовете на щаба били обидени и от думите ѝ, че България се е справила най-зле в коронавируса.

Не е имало абсолютно никакви конфликти до последно между медицинския екип и правителството, гарантираха двамата. Те допуснаха, че информацията за неподписани протоколи е заради доставки на ремдесивир. За последно за скъпия медикамент правителството даде 24 млн. лв. Било нормално обаче медиците да не носят отговорност за милиони, още повече че следващ редовен кабинет със заявка за ревизия и друга здравна политика може да обвини тях за ползването на лекарството.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да дават брифинги, на които ще информират обществото за разпространението на заразата, противоепидемичните мерки и ваксинацията, обявиха вечерта в четвъртък от Министерството на здравеопазването. Следващата пресконференция ще се проведе в понеделник, 19 април.

Още днес “Демократична България” ще поиска членовете на щаба да бъдат извикани в парламента и да обяснят причината за разпускането, коментира депутатът д-р Александър Симидчиев.

“Аз съм против разпускане на мерките, а камо ли на щаба и то сега. Това значи пълен отказ от контрол на пандемията и е безотговорно”, каза той.

“Не само аз, но цялата ни партия приема това решение за безотговорно, независимо че много моменти в дейността на щаба будеха въпросителни в гражданите. След изборите и при наличните проблеми внезапно да се прекрати дейността на щаба, по-скоро прилича на решение, разкриващо желания за представяне на целия проблем в политическа полза на някого”, коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.