Британски надзорен орган: Ваксинационните паспорти водят до дискриминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711259 www.24chasa.bg
Комисията за равенство и човешки права (КРЧП) е изпратила писмо до кабинета на премиера Борис Джонсън. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британски надзорен орган за равни права предупреди днес правителството, че така наречените ваксинационни паспорт може да доведат до дискриминация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Комисията за равенство и човешки права (КРЧП) съобщи, че е изпратила писмо до кабинета на премиера Борис Джонсън, в което заявява, че е "важно да се постигне подходящия баланс между личната свобода и правата на другите хора" при разхлабването на коронавирусните ограничения.

КРЧП каза, че макар и ваксинационните паспорти, които Джонсън нарича "Удостоверения на Ковид статут", да могат да са подходящ начин за смекчаване на правилата за ваксинирани срещу Ковид-19, те пораждат и риск от изключване на на групи от неваксинирани хора.

"В отговора си до извършваното от правителството проучване на удостоверенията на Ковид статут ясно даваме да се разбере, че те могат да са начин за отмяна на ограничения и безопасно отваряне на икономиката", каза говорител на комисията, като същевременно добави, че трябва да се спазят някои условия, за да не бъде нарушен закона за равните права.

"Парламентарен надзор за ясно определен период от време би гарантирал, че избраното средство остава пропорционален начин за поддържане на обезопасени от Ковид частни и публични пространства и че хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини ще могат да получат документ, който удостоверява, че за тях се прави изключение. Подробни инструкции за работодатели и фирми също би ограничило риска от дискриминация", каза говорителят.

В момента във Великобритания не са въведени ваксинационни паспорти, но се обсъжда такава възможност.

По-рано Джонсън каза, че правителството му е загрижено от етични съображения за използването на ваксинационни паспорти за допускане на хора на определени места, тъй като това би създало възможност за дискриминация. Той обаче добави, че документ за ваксинационен статут ще е полезен при международни пътувания и че "всички страни" проучват въпроса.