От 32 години сицилианец не се бръсне в очакване на присъда за убийците на сина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711326 www.24chasa.bg
Винченцо Агостино от 32 години не си реже брадата, очаквайки правосъдие за убийството на сина си. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Нино Агостино – полицай и таен агент, е застрелян в мафиотски стил до Палермо заедно с бременната си жена през 1989 г.

Скоро ще станат 32 години, откакто Винченцо Агостино от Палермо не си бръсне брадата. 84-годишният белокос и дългобрад сицилианец се смята за един от символите на упоритостта и застъпването за справедливостта.

На 5 август 1989 г., когато мафията убива сина му – полицая Антонино (Нино) Агостино и бременната му съпруга Ида Кастелучо, той се зарича да не се бръсне до деня, в който не бъдат осъдени убийците.

Тези дни най-накрая получи доживотна присъда босът от Коза ностра Нино Мадония. Излизайки от бункера на съдебната аула в Палермо, в която се проведе процесът срещу мафията, белокосият Винченцо вдига два пръста в знак на победа. Съдът реши, че затвореният при строг режим мафиот е един от хората, поръчали престъплението. “Благодаря на честните магистрати”, казва Агостино, подпирайки се на бастуна си. След толкова години той все пак

доживя да чуе

окончателна

присъда

за убийството. Жена му обаче не дочака това, защото почина преди две години.

Мнозина се питат дали сега най-после Винченцо Агостино ще отреже дългата си брада. “Тази присъда е една победа, но все още не е дошло времето да отрежа брадата си. Очаквам още една присъда – за другия обвиняем, Гаетано Ското”, казва през сълзи старецът.

Ското - мафиотски бос от Акуасанта, се смята за човека, който е в центъра на куп мистерии и връзката между мафията и бивши агенти от тайните служби. Той ще бъде съден на 26 май, така както и Франческо Паоло Рицуто, който бил на 16 г. по време на престъплението. 48-годишният днес Рицуто ще бъде съден като съучастник в убийствата, тъй като според прокурора на Палермо той е помогнал на наемните убийци.

Убийството през 1989 г. на полицая и сътрудник на тайните служби Нино Агостино е обгърнато и до днес в сенки и загадки. Това е така, защото се оказа, че са намесени и

бивши агенти

от службите,

влезли в сделки

с мафията

“Истината за Нино е вътре в държавата. Някой знае това, но все още не говори”, казва Винченцо Агостино.

Според белокосия мъж днес все още има трима души, които “могат да говорят, имат власт в Италия, командват и са на много важна служба. Те знаят онова, което беше написал в записките си синът ми, защото бяха прочели писмото му, скрито в гардероба, което изчезна веднага след двойното убийство”, казва Агостино пред информационната агенция “Кронос”.

Историята на полицая Нино Агостино е изпълнена с много елементи, които и до днес не са разкрити напълно заради работата му за службите. 28-годишният навремето Агостино официално работел като полицай в участъка “Сан Лоренцо” в Палермо. Неофициално обаче той бил част от специален екип, който за сметка на тайните служби СИСДЕ се занимавал с издирване на мафиоти, укриващи се от правосъдието.

На 5 август 1989 г. Нино Агостино е със съпругата си Ида, с която са женени от едва месец. Двамата отиват на рождения ден на сестра ѝ Флора, която навършва пълнолетие. Празникът е в семейната вила до морския бряг във Вилаграция ди Карини. Тогава Ида споделя на Флора, че е бременна от два месеца и двете са изключително щастливи. Именно Флора запознава три години по-рано Нино с Ида.

В 19,40 часа, малко преди да си тръгнат, двамата влюбени съпрузи отиват до съседната вила, за да покажат снимките от сватбата си. Ненадейно обаче пристига

мотоциклет с

двама души,

които започват

да стрелят

Нино успява да отвори порталната врата и да закрие с тяло жена си. Той е убит почти на мига.

Ида започва да крещи, че убиват съпруга ѝ, и паднала на земята, крещи към убийците “Познавам ви”. Единият от тях я прострелва в сърцето. Чулите изстрелите родители на Нино изтичват до кръвопролитната сцена. Ида все още се влачи по земята, а Нино е мъртъв. Майката на Агостино и един съсед довлачват Ида до кола и я закарват до близката болница, но по-късно умира. През този ден Нино не е носил оръжие със себе си на рождения ден. През нощта на убийството неизвестни лица влизат в жилището на убитите съпрузи и успяват да отмъкнат записките на полицая, свързани с водени от него разследвания.

На погребението на Нино и Ида на 7 август

присъстват

и известните магистрати

Джовани Фалконе и

Паоло Борселино,

борци срещу мафията. Тогава Фалконе споделя на свой приятел комисар, че дължи живота си на Нино Агостино. Той разследвал опита за атентат срещу Фалконе.

На 21 юни 1989 г. агенти от охраната на Фалконе откриват на плажа на Адаура, на две крачки от вилата на магистрата, торба, съдържаща експлозив. Мнозина предполагат, че Агостино е научил нещо, свързано с чантата бомба, и заради това е бил елиминиран.

В спецекипа за търсене на укриващи се мафиоти, в който участвал Нино, били още Емануеле Пиаца, също убит от мафията, и бившият полицай Джовани Айело, който почина от инфаркт преди 4 г. Работата на Агостино в този екип била напълно секретна, дори близките му не знаели за нея. Заради тази си дейност обаче Агостино влиза в изключително опасни връзки с мафиоти от клановете Мадония и Галатоло.

Така, играейки двойна игра, с цел да получи ценна информация за укриващите се от правосъдието босове на мафията, Агостино разбира и за други неща, свързани с полицаи, корумпирани от мафията. 

Всичко това разказва години по-късно разкаялият се мафиот и станал сътрудник на властите Оресте Пагано. Според него Агостино се готвел да осветли връзките на мафията с някои представители на полицията в Палермо. Явно обаче някой разбрал, че се готвел да докладва за корумпираните си колеги, и

опитал да осуети

разкритията,

убивайки го

Предположенията са, че Агостино искал да разкаже всичко това пред магистрата Джовани Фалконе, известен днес като символ на борбата с мафията. В разследването за убийството на Агостино има следи за срещата му с Фалконе.

Шефът на полицията го определя като убийство от висшите среди на мафията, докато шефът на мобилните отряди Арналдо Ла Барбера опитва да отклони разследването, твърдейки, че убийството е заради спор за жени.