Словакия обяви, че може да започне да прилага руската ваксина в началото на май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711413 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Словакия може да започне да прилага руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V в началото на май, обяви днес словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс и БТА. 

На 1 март в страната пристигнаха 200 хиляди дози от ваксината. Впоследствие премиерът Игор Матович беше принуден да подаде оставка заради сделката, тъй като не беше уведомил за нея коалиционните си партньори, които се противопоставиха на използването на ваксина, нерегистрирана за употреба в ЕС. Освен това словашкият лекарствен регулатор изрази съмнения в качествата на препарата. Затова вече близо два месеца руските ваксини стоят на склад.

Миналата седмица Русия обвини Словакия в нарушения на договора и поиска да й бъдат върнати доставените дози. Словашките власти обаче дадоха за анализ руската ваксина в лаборатория в Унгария - единствената страна в ЕС, която използва Спутник V.

"Процесът трябва да продължи през следващите седмици и допускам, че в началото на май ваксинацията ще започне", каза словашкият премиер на пресконференция в Прага, където е на посещение. По думите му мнозина словашки граждани искат да се ваксинират именно с руската ваксина, така че тя е необходима за постигане на целите на ваксинационната кампания в Словакия.

По данни от вчера в 5,5-милионната страната поне една доза са получили 900 575 души, от които 319 349 - и втората, отбелязва Ройтерс.