Мика Зайкова поиска радост вместо процедури (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711545 www.24chasa.bg
Мика Зайкова прегръща основателя на “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, радостна да го види в кулоарите. СНИМКА: Велислав Николов

Синдикалистката е доайенът на 45-ия парламент

79-годишната Мика Зайкова бе начело на Народното събрание едва за три часа, но те бяха предостатъчно, за да я превърнат в новата звезда в пленарната зала.

Тя е

най-възрастният

доайен на

парламента след

Йосиф Петров (открил ВНС през 1990 г. на 81-годишна възраст), комуто се пада честта по традиция да води тържественото заседание.

Стилът ѝ на непринуденост и естественост пролича още с първия звънец, когато призова депутатите за усмивки и радост, защото заседанието се излъчва пряко по телевизията. “Нека народът да види, че народните представители в 45-ото НС са хора с добро настроение и имат хумор”, обърна се тя към депутатите.

Встъпителното си слово пък започна с думите “Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС и

дано да съм

добра орисница”

Като за първи дебют не липсваха гафове в начина на водене, но Зайкова се подсмихваше с оправданията “нали съм нова” и “нещо ми се заплете в очилата”.

Не подмина и съобщението, че правителството е внесло оставката си в деловодството. “Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение? Пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република”, скара се тя.

Успя да пречупи обаче напрежението при избора на нов шеф на НС: “Време е да изберем председател и аз малко да си почина”. А при вота за Ива Митева, след като депутатите на ГЕРБ закъсняха да гласуват, Зайкова ги попита: “Нима всички сте “за”?” и избухна в смях, който зарази и колегите ѝ.

На няколко пъти опита да въдвори ред. “Моля да се въздържате от обидни намеци. Самата г-жа Атанасова каза, че злобата не е добър съветник и аз считам, че трябва да следваме нейния съвет. А глупостта, дами и господа, се плаща най-скъпо”, обърна се към залата.

Зайкова бе дългогодишен икономически съветник на КТ “Подкрепа”, което също пролича вчера, когато се обърна към ГЕРБ заради възмущението им от думите на Мая Манолова, че България е станала най-бедната страна в ЕС. “Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална заплата под 400 евро. Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати. Айде да си говорим истината!”, настоя тя.