“Има такъв народ” ще правят нов щаб със здравни професионалисти, ако съставят кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9712363 www.24chasa.bg
Станислав Балабанов Сн. Телевизия 7/8

Нов Национален оперативен щаб (НОЩ) с професионалисти ще направят “Има такъв народ”, ако те са тези, които ще съставят правителство. Това стана ясно от изказване на депутата от ИТН Станислав Балабанов пред журналисти в кулоарите на парламента.
“Пандемия има и ние никога не сме го крили. Както знаете действията на Националния оперативен щаб бяха нелогични на база и на политическите решения. Коремен хирург ли трябва да е начело на нещо, което е свързано с вирус? Нямам против неговите професионални качества. Този щаб трябваше да е от професионалисти, а не хора, които изпълняват политически поръчки.
Ние предлагаме, когато и ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб с истински професионалисти”, каза Балабанов.
“Правителството в оставка трябва да продължи да работи. В момента имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес”, категоричен бе пък пулмологът и депутат от “Демократична България” Александър Симидчиев.
“В последната една година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар да не съм съгласен с някои от нещата. Ние сме на челно място по брой заразени и по смъртност, но и на последно по брой ваксинирани. Трябва да управляваме тази криза ефективно”, каза той. Симидчиев обясни, че за да се направи нов щаб първо те трябва да са в изпълнителната власт и да разполагат с всички данни, за да може да работят ефективно.
В щаба трябва да има хора с висок професионализъм и смелост, които да отстояват здравните принципи, категорична бе пък шефката на депутатите от “Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова. Тя обаче не видяла такова поведение в НОЩ.
„Премиерът разформира здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите“, категорична бе Манолова. Тя също щяла да настоява за създаване на нов такъв орган от здравни професионалисти.