ДБ и БСП против мажоритарния вот, Слави се държал отговорно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9712999 www.24chasa.bg
Христо Иванов и Мая Манолова в парламентарната зала. Снимка Николай Литов

Всяка проява на здрав разум и осъзнаването на неща, които са наистина спешни, за да можем да рестартираме държавата, и неща, които изискват по-дълъг дебат, е по-скоро въпрос на мъдрост, а не нещо, което трябва да се критикува като изоставяне. Това заяви Христо Иванов от "Демократична България" по повод отказа на партията на Слави Трифонов от идеята за въвеждането на мажоритарни избори.

Абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна. Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това, коментира Иванов.

БСП не подкрепя въвеждането на мажоритарен вот, заяви депутатът Крум Зарков. Той напомни позицията на партията, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности. Тя може да доведе до много по-малка представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати, предупреди червеният юрист.

Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнася отговорно. Въпреки че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно усилие и обсъждане, каквото в този парламент, имайки предвид конфигурацията на силите, едва ли може да се състои, допълни Зарков.

Г-н Трифонов много точно го е казал, лаконичен бе в коментара си председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, препращайки към коментар на Слави Трифонов във фейсбук днес.