Швеция облекчава ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9713642 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Швеция ще облекчи рестрикциите за онези, най-вече възрастни хора, които са получили поне първа доза ваксина срещу КОВИД-19, заяви днес Службата за обществено здраве, цитирана от Ройтерс и БТА.

Близо една пета от населението на страната вече е ваксинирано, включително почти всички, живеещи в старчески домове, а ваксинационната кампания постепенно бе обхвана и възрастовата група между 60 и 70 години.

Властите казват, че три седмици след поставяне на първа доза ваксина, хората могат да се срещат с други, които не са от най-близкото им обкръжение, включително вкъщи, и че общите занимания в домовете за стари хора може да бъдат подновени. Пенсионерите, които са ваксинирани, могат отново да пазаруват в магазините.

"Сега вече ваксинирана баба може да прегърне внуците си", каза пред журналисти директорът на службата Йохан Карлсон.

Той подчерта обаче, че промените представляват "леко облекчаване" на рестрикциите и дори ваксинираните няма да могат да се върнат към нормалния живот и да се срещат на големи групи или да преминат изцяло от дистанционна към присъствена работа.

Предвид това, че Швеция е с втория най-висок темп на ръст на новите случаи на коронавирус в Европа след Сан Марино, властите казаха, че не е време да се облекчават рестрикциите за други групи.

"Засега броят на ваксинираните е недостатъчен, за да имаме значима промяна на натиска върху здравната система или на разпространението на инфекциите като цяло", заяви здравната министърка Лена Халенгрен.