Слави зарадва БСП и ДБ, че мажоритарните избори ще чакат ред (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9714446 www.24chasa.bg
.Парламентарната шефка Ива Митева разговаря в пленарната зала с Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДБ и Румен Христов от ГЕРБ-СДС СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

l ГЕРБ иска време с този ход, но няма да получи, защото е токсична партия и трябва да изчезне, обяви Трифонов

l Иво Сиромахов: Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента

Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 г., когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 млн. и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 г. Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?

Това попита в профила си във фейсбук Слави Трифонов, след като от ГЕРБ обявиха, че те внасят такъв проект, докато шефът на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов “оттегли” мажоритарната система от приоритетите на партията.

“Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката. Така, както пожелаха промяна на конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго”, написа лидерът на ИТН.

И обяснява отказа от основната мисия, с която влезе в политиката, така: “За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни района на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот.”

Трифонов уверява, че “при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система”.

“Всичко по реда си”, завършва многозначително постът на Слави.

Въпреки позицията му новата шефка на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова настоя, че двете формации събират мнозинство от 126 гласа за прокарване на мажоритарния вот. Затова ИТН нямали оправдание. Разработвали последните параграфи и ще внесат предложението, защото “ГЕРБ изпълнява обещанията си, за разлика от други”.

Позицията на Трифонов зарадва БСП и “Демократична България”.

Всяка проява на здрав разум и осъзнаването на неща, които са наистина спешни, за да можем да рестартираме държавата, и неща, които изискват по-дълъг дебат, е по-скоро

въпрос на

мъдрост, а не

нещо, което

трябва да се

критикува като

изоставяне,

коментира позицията на ИТН Христо Иванов.

Абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна. Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно, посочи бившият правосъден министър. И обясни: “Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това.”

БСП не подкрепя въвеждането на мажоритарен вот, заяви депутатът Крум Зарков. Той напомни позицията на партията, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности. Тя може

да доведе до

много по-малка

представителност

на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати, предупреди червеният юрист.

Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнася отговорно. Въпреки че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно усилие и обсъждане, каквото в този парламент заради конфигурацията на силите едва ли може да се състои, допълни Зарков.

“Г-н Трифонов много точно го е казал, лаконичен бе и председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. И той изясни, че не се отказвали, само отлагали.

Изненадващо обаче друг човек от близкия кръг на Слави Трифонов - Иво Сиромахов, прозвуча доста по-различно със своята публикация в социалната мрежа. “Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента”, написа той във фейсбук. В дискусия по темата в мрежата Сиромахов добавя коментар: “Няма никакво значение кой е за и кой е против. Народът вече се произнесе.” За разлика от други сценаристи в “Шоуто на Слави” той не влезе в депутатските листи на ИТН.