Разследват Вячеслав Бурма от Украйна, че снабдявал нелегални фабрики с машини за цигари у нас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9714532 www.24chasa.bg
Това са машините от фабриката за цигари в село Желязно, за които има съмнение, че са от фирмата на украинеца.

Голяма международна компания прави експертиза на оборудването в склада на фирмата му и тези, намерени в манифактурата в село Желязно

Поразителна прилика е открила полицията в Пловдив между машините за производство на цигари на украинския бизнесмен Вячеслав Бурма и тези, с които е била оборудвана нелегалната тютюнева фабрика в с. Желязно. Тя бе разбита през октомври м.г.

Офисът и складовете на фирмата на Бурма са били претърсени, а той е бил задържан още в края на март. “Назначена е експертиза на намерената техника. Ще я извършат специалисти от представителство у нас на световноизвестна компания, производител на цигари. Те трябва да дадат заключение откъде са доставени машините. Вячеслав Бурма мълчи”, разкриха запознати с акцията.

Бизнесменът е женен за българка. От 2018 г. живее в Пловдив, където има напълно законна фирма за рециклиране на техника за тютюнопроизводство и търговия с нея. Преди да се установи там, е имал два цигарени завода в Украйна.

Дружеството, с което работи, е “Таби ДВ” ООД. В него Бурма има 4505 дяла, а съпругата му Даниела - 5005. Техни съдружници с общо 500 акции са двама негови съграждани. Това са Олександър Ковальов и София Ефименко.

Само за година дружеството е

реализирало голям

оборот, което също

предизвикало

подозрения у

разследващите

На 30 март т.г. пловдивската полиция е влязла първо в офиса на Бурма, а след това и два негови склада на Кукленско шосе в града. Там е имало около 40 машини.

Докато излязат резултатите на голямата международна цигарена компания, техниката в двата склада на Бурма се охранява от пловдивската полиция.

Подозренията на разследващите са , че Бурма може да е свързан с тютюневата мафия и да е осигурявал оборудване за нелегални фабрики.

През м.г. пловдивската полиция разкри тайни манифактури за цигари в селата Желязно, Калековец и Цалапица, а преди това и на още няколко места около Пловдив, който е сочен за рай на нелегалните тютюневи фабрики. Тази в Желязно, за която има подозрения, че е ползвала машини от Бурма, беше разкрита от полицай при рутинния му обход в селото. В бивш стопански двор униформеният служител попаднал на модерно оборудвано хале за пълен цикъл на производство на цигари “Марлборо”. Машините, монтирани в поточна линия, били нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюна. Намерени са много кашони с надпис “Филтър”, картонени изрезки за “Марлборо”, листове за опаковки.

Предприятието е развивало дейност при пълна конспирация. Работниците са живеели в сградата - за тях са били осигурени спални и сервизни помещения. Заводът е шумоизолиран, със затъмнени прозорци, снабден с локален генератор.

Арестуван е един

от участниците

в нелегалното производство - Ибрахим по прякор Лъчо, който е от село Абланица до Хаджидимово. Други негови помагачи бяха обявени за издирване.

При разбиването на фабриката в Желязно на място пристигна главният прокурор Иван Гешев. Той обяви, че с разкриването на нелегалното производство са предотвратени щети за бюджета от няколко милиона от неплатени акцизи.