Атанасова: Готови сме да представим плана за възстановяване в Брюксел, ако мнозинството реши

https://www.24chasa.bg/novini/article/9714961 www.24chasa.bg

Вигенин: Ситуацията позволява да се създаде правителство от новите партии с подкрепа на БСП

Народът направи своя избор на 4 април. В 24 области ГЕРБ е първа политическа сила. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ шефът на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, където гостува със зам.-председателя на БСП Кристиан Вигенин, лидера на "Демократична България" Христо Иванов и социолога Боряна Димитрова. 

“Забелязахте ли, че тези, които са били натоварени досега с отговорността на държавата говорят с грижа. Опорна точка е “Трябва да изчегъртаме ГЕРБ”. А след това какво ще стане?”, каза още тя.

“Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 години когато има нужда е навсякъде. В последната година колегите, които са били в 44 народно събрание направете справка колко пъти са зададени адекватни въпроси към министър-председателя. Сряда е след няколко дни, ще видим дали ще дойде. Ако някой се интересуваше от плана за възстановяване имаше кой да говори по този въпрос - Томислав Дончев беше в парламента с часове и чакаше удобно време да го представи”, добави Атанасова.

“Ние винаги сме доказвали, че за нас родината ни е най-важна. Подавали сме и друг път оставка. Планът за възстановяване е над 3000 страници, той е работен от над 240 човека. Той е качен отдавна на една специална платформа. 38 сесии на преговори има между български екипи и ЕК. Готови сме да представим плана за възстановяване в Брюксел в този вид ако мнозинството в парламента реши”, каза още тя.

“Има мнозинство, което да подкрепи промяна в избирателната система, ние не се плашим от тази промяна, явно някой друг се плаши”, каза Атанасова.

“Даниел Митов е добре познат, неговите възможности също, човек с добра биография. Включително и през последната 1 година слушахме не малко думи и заклинания, че Борисов не трябва да бъде премиер. Той освободи двете депутатски места, отказа се от имунитета си, дава път на младите”, каза Атанасова.

"За България, не за ГЕРБ, е важно да има работещо правителство, да има сериозно мнозинство, което да взима решения, когато се налага", добави Атанасова. 

Ние в БСП имаме доста удобна позиция, това което правихме 4 години, продължаваме да правим и сега - това за което се борехме и преди това и търсим мнозинства в тази посока. Тази последователност на БСП вярвам се оценява. Задачата ни на всички извън ГЕРБ е да разградим този модел, да върнем демокрацията в България, свободата на медиите и след това може да преминем към следващите стъпки. Това каза заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който също е гост в "Панорама".

"Леко разколебани сме от днес за заявките които новите партии правиха преди изборите и с влизането им в парламента. Имат време да се поправят, но ще следим внимателно какво ще се случи в следващите дни", каза той.

"Ние сме готови да подкрепим правителство, което ще бъде предложено от втората политическа сила. Важно е да кажем, че ние нямаме намерение да подкрепяме безпринципно само за да има правителство. Ситуацията позволява да се създаде правителство от новите партии с подкрепа на БСП", каза още той. Но добави, че нямат намерение да се впускат в авантюра и да подкрепят "нещо което няма намерение да съществува устойчиво".

"По времето на Орешарски се простреляхме в крака, сега е различно", добави Вигенин.

Разрушаване на модела? Какво да разрушим, банковия съюз, в който е България, икономическата стабилност, увеличението на учителските заплати ли, попита Атанасова. 

"Дайте подписи за нашето предложение за конституционна промяна", обърна си Христо Иванов към Десислава Атанасова. 

"Това ще бъде най важната демаркационна линия в този парламент", каза Иванов

"Днес ГЕРБ се съгласи не само, но и предложи 10 години срок напроверка на всички сделки. "Демократична България" и "Има такъв народ" и "Мутри вън!" бяха против. Ние не се притесняваме от нищо", каза Десислава Атанасова.

"Колко време ще търпим това унижение да сме на последно място по доходи и на първо място по корупция", каза Христо Иванов. 

"Който не му стиска да постави темата за главния прокурор, нека се яви пред избирателите и да видим колко избиратели го искат за следващ парламент. Ние сме готови да бъдем конструктивни, да търсим разбирателство по един много дълъг списък от теми и ще го покажем, но има неща, които са определящи за физиономията на формацията. Хората искаха оставката на Борисов и оставката на Гешев. Борисов разбира реалността - той се опитва да се превърне на Доган. Разчиства наследниците си в партиите. Борисов не е дал едно интервю пред журналист, като хамстер в аквариум седя", каза още Иванов. 

"Днес всякакви говорители от парламентарната трибуна си позволяваха ка ли не да наричат министър-председателя, въпреки че е в оставка. Не падайте толкова ниско на тяхното ниво", контрира го Атанасова.

"С Христо Иванов бяхме заедно на протестите срещу Орешарски и не мога да си представя, че ще гласува с тези хора, срещу които протестира", каза още Атанасова. 

"Парламентарната група смятаме, че ще работим този парламент да бъде траен", каза лидерът на "Демократична България".