Кирил Добрев: Защо бе нужно да загубим изборите, за да подкрепим Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9715715 www.24chasa.bg
Кирил Добрев и членът на националния ъвет Габриела Величкова СНИМКИ: Николай Литов

Викове "Оставка" пред червената централа

Защо беше необходимо да загубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега. Десетки и стотици партийни организации го направиха преди 4-5-6 месеца, защо се дърпане това ръководство и ако днес трябва да плащаме цената за ината на някой, ще го направим. Жалко за това поколение, което идва след нас. Това заяви Кирил Добрев преди заседанието на Националния съвет на БСП. На него партията трябва да излезе с позиция в подкрепа на втори мандат на Румен Радев и да обсъди резултатите от парламентарните избори, на които столетницата остана трета политическа сила.   

Времето на този председател на БСП е минало отдавна и изборите го показаха, заяви Добрев. Той обясни, че оставка не може да иска, а лидерката трябвало да излезе и да се извини.  

Подкрепата за Радев е изключително закъсняла и със сигурност ни струва гласове на изборите, заяви и лидерът на БСП в София Калоян Паргов. "От първоначалните наши анализи на резултатите от изборите на 4-ти април стана ясно, че имаме около 3-4% отлив от гласове и те са на граждани, които подкрепят Румен Радев. Те не видяха ясна позиция от БСП по обявената от него кандидатура за втори мандат", обясни Паргов.

Той предупреди, че заявките за кабинет на Слави Трифонов трябвало да се правят след решение на Националния съвет. "Това е решение на колективния орган. Аз искам да чуя колективния разум днес и всички гледни точки. Едва тогава членовете на Националния съвет заедно ще можем да преценим кое е най-доброто в тази тежка за БСП ситуация", коментира Паргов. И обясни, че Националният съвет трябва да легитимира пълномощията на преговарящия екип от парламентарната ни група за съставяне на правителство.

Лидерът на БСП - София, даде пример, че след първото заседание на парламента всички видели, че въпросните партии на промяната не са всъщност такива, след като не са подкрепили искания от БСП мораториум върху решенията на кабинета "Борисов". 

Онова, което се случи вчера в Народното събрание - от 4 комисии БСП не получи председателско място в нито една - ясно показва, че не ни възприемат като алтернатива на предишното управление.
За мен това е много странно. В продължение на 4 години се заявяваме като алтернатива на предишното управление, а партиите на протеста сега отказват да намерят общ език с нас, коментира още Паргов.

Не очаквам този априлски пленум няма да има исторически, заяви Янаки Стоилов в отговор на въпрос защо оставката на Изпълнителното бюро не е в дневния ред на пленума.

  

Пред "Позитано" се събра и група от младежката организация на Перник, която обяви, че иска оставката на лидерката заради слабия изборен резултат. 

   

Около половин час пред централата стоя бус със старата емблема на СДС - лъвчето, от който се чуваше "Аз не съм комунист и никога няма да бъда". Шофьорът му отказа да каже по чия заръка е пред червената централа.