БСП с 5 условия към правителство, предложено от Слави Трифонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9716683 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова обявява условията за подкрепа на правителство, предложено от "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Снимка Авторката

5 условия за подкрепа на правителство, предложено от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, постави Националният съвет на партията, който прие позиция за действията на парламентарната си група.

БСП ще гласува "против" правителство на ГЕРБ, а при такова, излъчено от втората политическа сила, ще се проведат консултации и БСП даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за премиер и излъчената го партия публично заявят готовност за следване на определени политики, обясни лидерката Корнелия Нинова.

Тя изброи исканията на БСП: бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за намаляване на нейните социални и икономически последици; борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма; обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти; прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС и представяне на преработен национален план за възстановяване и усточивост; промени в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции.за достоверно отчитане на всеки глас и мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот.

Ако партията, която предлага правителство или излъчени от нея кабинет, смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на коалиционните си партньори, които противоречат на основните политически приоритети и политики на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната ни група, категорична бе Нинова.

Ако се стигне до възлагане на трети мандат на БСП Националният съвет и парламентарната ще вземат решение в спешен порядък.

Националният съвет изрази позиция за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Започваме разговори с Радев и Йотова за формулата за издигане и политиките, които те ще защитават, обясни Нинова. Отчетохме всички като наша обща грешка и една от грешките в кампанията, че не издигнахме или подкрепихме кандидатурата на Радев и Йотова още преди кампанията, призна тя.

Националният съвет разгледа докладът за резултатите от изборите, на които БСП остана трета политическа сила.

До 30 април заседания на общински и областни структури за анализ за представяне по места. ИБ ще ги обобщи и до 15 май ще внесе на пленума за план за действие оттук-нататък.

На заседанието на НС нито един от членовете не постави въпроса за свикване на конгрес нито за обсъждане, нито за гласуване и такъв няма да бъде свикан, обяви Нинова.

Тя коментира и протеста на младежите от Перник, които сутринта викаха "Оставка" пред червената централа. Не съм разговаряла с тях, не са поискали разговор с мен, каза лидерката. Имахме преди ден среща с Изпълнителното бюро на Младежкото обединение и те, като колективен орган на младежката организация, не поставиха този въпрос, обясни Нинова.

Всеки има право да изразява мнението си, включително да ми иска оставката. Само да припомня, че съм избирана пряко от всички членове на партията и хората, пред които съм отговорна, са тези, които са гласували за мен, допълни Нинова. И напомни, че на срещата с общинските и областните председатели миналия уикенд масово, с 2 изключения, беше изразена подкрепа за председателя и желание да не се подава оставка.

С уважение към индивидуалните мнения на отделни другари, но ние сме партия която има правила и ред, и смятаме да вървим по тях, допълни лидерката.

Не съм се извинявала - нито някой е искал това от мен днес, нито смятам, че това е решение на проблема, каза Нинова. Много обективно и разумно и с аргументи обсъдихме всички причини за загубата, както и какво трябва да предприеме оттук-нататък, допълни тя.