Южна Корея изрази притеснения от планове, свързани с повредената японска АЕЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9717818 www.24chasa.bg
АЕЦ "Фукушима" СНИМКА: Ройтерс

Южнокорейският външен министър Чун Ъи Йон изрази пред специалния пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери притеснения от плановете на Япония да изпусне в морето радиоактивна вода от повредената АЕЦ "Фукушима", предаде Ройтерс.

В отговор Кери е изразил увереността на САЩ, че плановете на Токио са прозрачни и японските власти ще следват съответните процедури.

Япония планира да изпусне в морето край източните брегове на Япония един милиона тона вода от централата, повредена от земетресение и цунами през 2011 година. Сеул порица категорично това решение и повика японския посланик във външното министерство. Южнокорейският президент Мун Дже-ин нареди на чиновници да обмислят сезирането на международен съд.

"Министър Чун изрази сериозните опасения на нашето правителство и народ от японското решение и помоли американската страна да прояви интерес и да сътрудничи, за да може Япония да предоставя информация по-прозрачно и бързо", се казва в изявлението на министерство, цитирано от БТА. Кери обаче е изразил увереност, че решението на Токио е било взето по прозрачен начин и японското правителство взема решения след консултации с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Той добави, че Вашингтон ще следи внимателно прилагането на японския план, "както всяка страна, за да се увери, че няма заплаха за общественото здраве".

Освен това Чун и Кери са се споразумели да работят заедно за подобряване на международното сътрудничество за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., цел, приета от САЩ, Южна Корея и други страни.