Великобритания изпраща два военни кораба в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/9717974 www.24chasa.bg
Два британски военни кораба тръгват към Черно море през май СНИМКА: РОЙТЕРС

Два британски военни кораба тръгват към Черно море през май, съобщава неделният вестник The Times, като се позовава на източник от военноморските сили на Великобритания. Това е жест за подкрепа на Украйна и НАТО в региона на фона на ситуацията на руско-украинската граница.

Според информацията на изданието, става въпрос за екскадрен миноносец и фрегата. Двата кораба се отделят от ударната група на ВМС в Средиземно море и през Босфора ще влизат в Черно море.

Вестникът пояснява, че решението било прието в знак на поддръжка на Украйна след като министерството на отбраната на САЩ се отказа от запланираното пращане на два есминосеца, за да не се допуска още по-голяма напрежение в района и да не се провокира Русия.

Отбелязва се, че в случай на заплаха от страна на Русия Великобритания смята да отправи в региона и друга военна техника.
Страните от Западна Европа през последните дни на няколко пъти изразиха безпокойството си от изказванията на украински военни за струпването на войски на границата от страна на Русия. Според изказване на говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков преместването на войски на територията на Русия не бива да безпокои други държави.