Мъж, починал при полицейска намеса в Румъния, бил задушен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9718506 www.24chasa.bg
Токсикологичните проби са показали над 2 промила алкохол в кръвта на проверения мъж в Румъния. Снимката е илюстративна. СНИМКА: Пиксабей

63-годишен мъж, който е починал по време на полицейска намеса в румънския град Питещ, след като бил съборен на земята и обездвижен от полицаите, е издъхнал в резултат на механично задушаване, установиха съдебните лекари, съобщава телевизия Диджи24.

Така се отхвърли първоначалната хипотеза, че мъжът е починал от кардио-респираторен арест.

Според първоначални информации мъжът бил в нетрезво състояние и отказал да напусне заведение на открито, където се намирал, което предизвикало намесата на полицаите. Токсикологичните проби са показали над 2 промила алкохол в кръвта му.

"Смъртта е била насилствена, възникнала след политравматизъм, като непосредствената причина за смъртта е било механично задушаване. Механизмът, предизвикал задушаването, е бил притискане на меките части на гърлото и гръдния кош. Не е имало инфаркт. Политравматизмите са предизвикани след падане и удряне в твърда повърхност, но ударът на главата не е можел да причини смъртта", заявиха съдебните лекари.

Инцидентът е станал в петък в близост до автогара в Питещ. В едно от заведенията на открито избухнал пожар, а освен пожарникарите се намесили и полицаи, които евакуирали зоната. 63-годишният мъж се намирал на една от масите и отказал да напусне мястото, заради което бил обездвижен от полицаите.

Кадри от момента на инцидента показват как един от полицейските служители събаря мъжа на земята с лице надолу, а другият се опитва да му сложи белезниците. Вижда се и как един от полицаите обездвижва мъжа, притискайки го с крак.

Вътрешният министър Лучиан Боде заяви, че се води разследване и виновните ще отговарят пред закона.

"За мен когато умира човек по време на интервенция е наистина трагедия. Разследването е поето от прокурор и съм убеден, че ще има яснота по случая. Който е виновен за смъртта на човека, независимо как се е държал той, ще отговаря. Винаги съм искал от служителите да се намесват със спокойствие и отговорност", заяви министърът.