3 модела за гласуване - по пощата, с машини и ухажване на българите навън с още секции

https://www.24chasa.bg/novini/article/9719497 www.24chasa.bg
Предложенията за промени в Изборния кодекс бяха внесени още в първите дни на новия парламент. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Те вече ще избират отделни депутати с въвеждането на нов район “Чужбина”

Електронно гласуване като в Естония за всички

Броенето - с видео на живо

Отделен избирателен район за гласовете от чужбина, отпадане на ограничението за до 35 секции в страните извън ЕС, видеонаблюдение по време на отчитането на гласовете и

намаляване

на състава на

Централната

избирателна

комисия

Това са предложенията за промени в Изборния кодекс, които присъстват в трите вече внесени законопроекта от парламентарните групи на “Демократична България”, “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Всички партии извън ГЕРБ и ДПС се зарекоха в първия ден на 45-ия парламент, че ще бързат с промяна в изборните правила. Направиха го на фона на изявления, че не очакват животът на това Народно събрание да е дълъг. Така най-вероятно представата им е предсрочните избори, ако такива последват, да са по променен регламент. “Политическите сили

вече са на

полусъединител

за нова

предизборна

кампания”,

вметна съпредседателят на ДБ Христо Иванов в интервю за общественото радио в неделя.

По различен начин си представят обаче следващото гласуване от трите формации.

Според проектозакона на втората по големина парламентарна група - на “Има такъв народ”, гласуването трябва да се извършва само с машини в големите секции, а

хартиена

бюлетина се

допуска само

по изключение

- ако избирателят не може да упражни правото си на глас с устройството. С машини ще се гласува и в секциите в чужбина. Хората на Слави предвиждат на следващите парламентарни избори да се въведе гласуване по пощата за българите от чужбина, но само за тези с настоящ адрес в държава, в която е разрешено такъв вид гласуване.

От “Демократична България” предлагат по-масово гласуване по пощата. Идеята е гражданите да имат възможност да подадат така гласа си на всички видове избори с изключение на местните. А бюлетините ще се

изпращат чрез

пощенски

оператор или

куриер

Гласуването по пощата ще се провежда в период от 14 до 25 дни, като трябва да приключи 5 дни преди изборния ден. Такова предварително гласуване по пощата ще улесни българите в чужбина, но и тези в страната, които имат различен постоянен и настоящ адрес, както и хората с увреждания, обясняват вносителите. Пощенското гласуване е решение и в условията на коронавирус, мотивират се те. В случай че някой

гласува от името

на друг, глобата

да е от 5000

до 20 000 лв.

Машинното гласуване да стане единствен вид за секциите в България, а навън да се гласува хартиено или дистанционно електронно. Подвижна избирателна кутия за хартиени бюлетини ще има само в болниците, домовете за стари хора и специализираните институции, на плавателни съдове под български флаг, предвижда законопроектът на “Изправи се! Мутри вън”.

И трите формации

въвеждат

електронно

дистанционно

гласуване

От “Има такъв народ” предлагат първото такова да се състои експериментално още на президентските избори тази есен.

От ДБ залагат това да стане възможно до 3 г., като на първите два проведени избора да е експериментално. Тяхната парламентарна група разписва най-подробно процеса. Електронното дистанционно гласуване ще се реализира в период между 4 и 7 дни, като приключва 4 дни преди изборния ден. Системата трябва да е направена така, че гласуването с нея да не отнема повече от 5 минути, като вносителите посочват, че са ползвали естонския опит. Освен това избирателите ще могат после да проверят дали гласът им е бил отчетен. До 18 дни след насрочването на избори ЦИК трябва да стартира регистрация на сайта за избирателите, които желаят да гласуват дистанционно. Те

ще имат право

да променят

гласа си,

ако желаят - чрез нов дистанционен вот или с машина и хартиена бюлетина в изборния ден. Ако от един избирател са подадени няколко гласа, се отчита само последният. При злоупотреба някой да е гласувал от чуждо име глобата е от 5000 до 20 000 лв.

Българите зад граница да могат да пускат електронна бюлетина, ако преди това са се регистрирали в специална система, разписват от “Изправи се! Мутри вън!”. Държавната агенция за електронно управление трябва да осигури на всеки регистриран в системата избирател безплатен частен ключ (квалифициран електронен подпис) до 48 ч преди старта на дистанционното гласуване. То продължава 96 ч, като изтича в полунощ на деня, предхождащ с 3 дни изборния ден. Всеки избирател може да променя 3 пъти вота си, преди да го потвърди.

Този законопроект предвижда и въвеждане на активна регистрация с цел изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души. До 21 май ЦИК трябва да изготви списък на българите, гласували на вота на 4 април, и да изпрати извлечения на общините. На база на гласувалите общините съставят новите избирателни списъци до 4 юни. Първата кампания за регистрация на избиратели за вписване в избирателния списък пък започва на 7 юни и приключва преди изборния ден на следващия вот.

Така хората, които

не са гласували

на последните

избори и не са

се регистрирали

за включване в

избирателния

списък, губят

правото

да пуснат бюлетина на следващия вот. Преди всеки вид избори ЦИК ще провежда кампания за включване в избирателните списъци, предвиждат текстовете.

“Има такъв народ”, ДБ и “Изправи се! Мутри вън” настояват за видеоизлъчване в реално време на отчитането на гласовете след края на изборния ден.

И в трите проекта се предвижда създаване на 32-ри многомандатен избирателен район “Чужбина”. От формацията на Трифонов премахват изискването всеки МИР да дава най-малко 4 мандата, а от “Изправи се! Мутри вън!” предвиждат МИР “Чужбина” да излъчва поне 4 народни представители.

Отпада ограничението за до 35 секции в САЩ, Великобритания и Турция. Освен това се

облекчава

процедурата

за разкриване

на секции извън

страната

Вместо сегашните 60 заявления за отваряне на такава от ДБ предлагат те да се намалят на 40 за места извън консулските и дипломатическите представителства и на 20 за секции в мисиите.

Праг от 40 заявления предлагат и от ИТН, и от “Изправи се!”.

Автоматично да се разкриват секции на местата, където на проведени до 5 години назад избори е имало образувана поне една и в нея са гласували не по-малко от 100 избиратели, разписват от ДБ и от “Изправи се! Мутри вън”. А от “Има такъв народ” предлагат подадените заявления за вота на 4 април от българите зад граница да важат автоматично за следващи избори за парламент.

И трите политически формации предвиждат намаляване на състава на ЦИК и избиране на нови членове на комисията. Най-драстично - наполовина, я режат от ДБ. Те предлагат вместо от 18 членове ЦИК вече да е от 9. В другите два законопроекта се предвижда комисията да е от 15 души. Този на “Има такъв народ” премахва възможността партиите, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, да излъчват човек в ЦИК.

От ДБ предлагат опростяване на протоколите, които попълват секционните комисии, възможност за събиране по електронен път на подписките за партии, коалиции и инициативни комитети, както и броене на гласовете чрез автоматизирано преброително устройство за оптично сканиране в поне 300 секции.

Данните от машинното гласуване да се прибавят към секционния протокол в изчислителните пунктове към РИК, да отпадне броенето на контролните разписки от машинното гласуване, в една секция да се допуска само по един застъпник или представител на партия, са пък подобренията в проекта на “Има такъв народ”. Освен това се забранява член на ЦИК да е в партийно ръководство.

Хората на Слави имат и корона иновация - поставените под карантина да гласуват на адреса, на който се намират.

Екипът на Мая Манолова пък

сваля прага

от 7 на 5% на

нужните за

пренареждане

на листата

преференции

Друго тяхно предложение е да се възстанови прекият избор на кмет в селата със 100 души население. В момента те получават назначени наместници, а кмет избират само тези с над 350 жители.