Да се учиш да живееш отново след година в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/9719876 www.24chasa.bg
Мъжът на журналистката Кейт Гярауей - Дерек Дейпър, е най-дълго лекуваният от коронавирус пациент в Англия.

COVID-19 превърна в инвалид съпруга на телевизионна водеща

Kейт Гярауей e една от популярните сутрешни водещи на британската ITV. Затова, когато преди година нейният съпруг се разболява от COVID-19, решава да не крие какво се случва с него. Смята, че ако говори публично за своя сблъсък със заразата, може да помогне и на много други хора да бъдат по-подготвени за предизвикателствата, които тя крие.

53-годишната журналистка обаче нито за миг не допуска, че това ще се превърне в едногодишна битка за спасяването на нейния любим Дерек Дейпър, на която ще бъде посветен дори документален филм. 53-годишният финансов консултант се оказва най-тежко поразеният от коронавирус пациент в Обединеното кралство. Прекарва в реанимация повече от година, инфекции поразяват дробовете, сърцето, бъбреците и панкреаса му. На 6 пъти лекарите казват на близките му, че трябва да се простят с него, защото шансовите за живот свършват.

По някакво чудо Дерек Дейпър оцелява. И макар все още да нe може да се движи, да говори самостоятелно и се нуждае от денонощни грижи, той бе върнат в семейния дом в Лондон преди дни. Според лекуващите го лекари близостта с любимите хора и домашната среда могат да му помогнат да продължи борбата за своето възстановяване.

Кейт също мисли като тях, тъй като на няколко пъти се е налагало да вдъхва кураж на Дерек чрез видеоразговор в реанимация, че не трябва да отказва да се бори. Един път той просто се разплаква и казва, че вече няма сили да го прави, но тя успява чрез спомени, разкази за децата и планове за бъдещето да го успокои.

Hалага се къщата им да бъде преустроена основно, за да отговаря на нуждите на Дерек, който се придвижва в инвалидна количка. Първият етаж е превърнат в семейна спалня, в която да бъде поставено медицинско легло за него и друго за Кейт. Сложени са по-големи прозорци, за да може той да гледа задната градина, в която е обичал да стои, съзерцавайки как двете му деца играят. Гаражът е превърнат в баня и тоалетна с помощни средства да неподвижни хора.

Но не този грандиозен ремонт е бил най-голямото предизвикателство пред семейството, а мислите и чувствата как да се справят с новата ситуация. Телевизионната водеща я сравнява с момента, в който се връщаш от болница у дома с новородено бебе – уж си планирал всичко цели 9 месеца, но изведнъж си казваш: “Какво, по дяволите, правим сега”.

“Беше фантастично, поразително и предизвикателно да го посрещнем у дома след всичко преживяно през последната година, но очевидно трябва да извървим дълъг път, за да видим повече от Дерек, когото обичаме, и бащата, когото обичаме. Вероятно и да се научим по нов начин да разбираме чувствата си”, признава Кейт Гярауей. По думите ѝ Дерек осъзнава, че се намира у дома, защото при вкарването му в къщата се е разплакал, но не може да говори. Реагирал е много емоционално, когато децата им - 15-годишната Дарси и 11-годишният Били - са се хвърлили да го прегръщат и когато преди вечеря са поискали да сложат и четвърти прибор за хранене на масата, което не се е случвало от година. И макар баща им да не е можел да го използва, защото се храни само с каша, усещането, че отново са заедно около масата, е било вълшебно.

Подобни уникални ситуации са нещото, което може да мобилизира унищоженото от коронавируса тяло на Дерек да се бори, смятат лекарите. С него ще продължат да работят физиотерапевти и логопеди, но се очаква семейството да бъде основната движеща сила във възстановителния процес. Затова, когато Кейт се появи преди дни в телевизионното си студио, а не работеше от къщи, както го правеше през последната година, за да се грижи за децата си, десетки зрители започнаха да се обаждат в ITV и да питат какво става с него. Наложи се тя да обясни в ефир, че е оставила у дома хора и за Дерек, и за децата и вероято това ще бъде моделът, по който семейството ще функционира в бъдеще.

Британските таблоиди разкриха, че тя е изправена пред сметки от хиляди паунди месечно, за да може да осигури специализирана грижа за съпруга си у дома. Взела е заеми от приятели. Освен телевизионната си работа е поела контрола над бизнес делата и на Дерек. Финансистът има лобистка фирма, но след политически скандал около нея през 1998 г. завършва клинична психология и става психотерапевт. Така че въздействието на емоциите върху човешкото тяло въобще не са му чужди. Въпросът е колко от познанията му в тази област са успели да се съхранят след 7-те месеца кома, в която бе поддържан, докато един след друг основните му органи бяха поразявани от инфекции след заразяването с COVID-19.

“Чувства се така, сякаш е в океан на безсъзнание и понякога излиза на повърхността. В навечерието на Коледа имаше моменти на съзнание, когато усещах, че наистина общуваме”, разказа съпругата му. Тя е наясно, че е малко вероятно той да се възстанови напълно. Лекарите са признали, че не знаят защо вирусът е имал толкова разрушителен ефект върху тялото му и дали това няма да доведе до още по-тежки здравословни проблеми.

Кейт обаче е решена да извърви този път към неизвестното заедно с него. “Искаме да видим дали можем да продължим напред, дали можем да го накараме да говори повече, да се движи повече и да видим какво можем да извлечем. Ще бъде много бавно и трябва всички да сме търпеливи. Наясно съм, че нашият брак вече ще има друга динамика и вероятно ще трябва да се учим да се обичаме по различен начин”, обяснява телевизионната водеща.

Tя се приема като вдъхновение от много семейства, които трябва да се борят с неподозирани последици, след като техен близък е изваден от строя с месеци заради коронавируса. Освен емоционалната страна на това предизвикателство има и редица чисто битови спънки. Водещата например остава без достъп до семейните спестявания, без възможност да получи обезщетение, след като колата им е открадната, тъй като няма пълномощно от съпруга си, а през 7-те месеца в кома той не е в състояние да подписва никакви документи. Затова тя съветва хората да уредят завещанията си, за което с Дерек често са си говорили, че трябва да направят, но все отлагали, защото са млади.

Всеки седми страда от дълъг COVID, но малко получават помощ

Година след началото на пандемията все по-често се появяват съобщения за хора, които продължават с месеци да боледуват вследствие на заразяване с коронавирус.

Проучване във Великобритания показа, че всеки седми има симптоми като умора и мускулни болки 12 седмици по-късно, които му пречат да води пълноценен живот. Най-засегната е възрастовата група между 35 и 69 години.

Освен това около 90% от хората с дългосрочни симптоми не са могли да получат достъп до медицинска помощ, тъй като все още не е разработен регламент кои специалисти и как ще им облекчават състоянието.

Неправителствени организации настояха правителството сериозно да преразгледа системата за социално осигуряване, тъй като тя не дава възможност за подкрепа на хора с дългосрочно заболяване, но с променящи се симптоми и оплаквания като хронична умора. Те предлагат да се въведат гъвкави модели за работа на преболедували COVID-19, за да не се чувстват те принудени да се отказват от трудовите си задължения, защото не могат да ги изпълняват в пълна степен.

“Гардиан” съобщи, че става въпрос за около 700 000 души във Великобритания, на които продължаващите с месеци симптоми на COVID се отразяват неблагоприятно на ежедневните им дейности, като за около 70 000 това е продължаващ вече година проблем.