Радев не изключва ДПС за възможен трети мандат за правителство (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9721238 www.24chasa.bg
Президентът Радев се ръкува с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. СНИМКА: Велислав Николов

Мустафа Карадайъ напомни, че движението няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и БСП

Президентът Румен Радев не изключва възможността да даде трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС. Това заяви той при четвъртата за днес консултация с парламентарно представените партии.

"Ще бъда благодарен да чуя отношението ви за хипотетичен трети мандат, вашите виждания и нагласи за координиране с останалите парламентарно представени групи", каза Радев пред част от ръководството на ДПС, които дойдоха на консултацията. Президентът изрази очаквания движението да бъде балансьор в парламента.

"Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарани опит и традиции. Разчитаме да се намери и верният баланс между законодателни промени и много важната задача - съставяне на правителство", допълни Радев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че партията няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и БСП, като нарече двете политически сили "загубили" на парламентарния вот. "Едната загуби 300 хил. гласа и над 20 мандата, другата загуби 37 мандата. Ние имаме скромен ръст на изборните резултати с 20 хил. гласа повече и с 4 мандата повече. Изразихме готовност за подкрепа на правителство от 3-те нови партии, но заедно с това казахме и изисквания", обясни Карадайъ.

За да подкрепи ДПС евентуално правителство на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", трябва да са заложени следните приоритети - ускорена ваксинация, предложение за добри социално-икономически мерки в борбата с COVID кризата и изготвяне на плана за възстановяване и устойчивост.

"За нас е важен приоритет и достойното ни членство в евроатлантическите органи. Сега в Европа текат много важни дебати.

Трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие на България. 2% икономически ръст не са достатъчни за нас. Нужно е поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие. Оставаме на тези наши позиции. Очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство", каза още Карадайъ.