1 г. след смъртта на Милен Цветков единственият спор е дали нарочно, или без да знае, Кристиан е бил под влиянието на дрогата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9721424 www.24chasa.bg
Журналистът на екран преди 10 г.

Близки и приятели на известния журналист почетоха паметта му с панихида в столичния храм “Св. Седмочисленици”

Съзнателно ли е употребявал наркотици 23-годишният Кристиан Николов, или ги е приел с напитка и не е знаел, че е под въздействието им, и в този смисъл умишлено ли е убил Милен Цветков, или деянието е по непредпазливост? Това са най-спорните въпроси 1 г. след катастрофата, при която почина известният журналист. Всичко останало е ясно както за близките на Цветков, така и за тези на Кристиан Николов.

В 18 ч. на 19 април м.г. джип, шофиран от Кристиан, се заби със скорост от 99 км ч. в колата на Цветков, която чака на червен светофар до голям търговски център в столицата.

Тогава страната е в пандемия от коронавирус, същата е ситуацията и сега. Денят 19 април през 2020 г. е Великден. За 12-те месеца разследването приключи и делото започна в съда, което се случва рядко. Според юристи с дългогодишен стаж това е заради широкия обществен отзвук. Милен Цветков беше на екран близо 30 г. и всички го познаваха.

По случая със смъртта на Милен Цветков освен Кристиан Николов бяха обвинени още няколко души. Майка му - че му е дала ключовете за джипа, приятелката му Симона и близкият му Георги Иванов - че са затаили истината пред разследващите в първите часове след трагедията. Днес подсъдим е само Кристиан Николов, който е в ареста точно 1 г.

По делото минаха няколко заседания, но процесът е далеч от финал. Разпитани са няколко свидетели, включително майката на Кристиан, приятелката му и брат му Денис. За да докаже системна употреба на наркотици, прокуратурата цитира чатове от телефон, намерен в дома на Кристиан, в които става дума за дрога. Оказа се, че апаратът е ползван от брат му, а не от него.

В началото на делото Кристиан Николов проговори за първи път от месеци, след като беше задържан. Той обяви, че съжалява за случилото се, но не може да върне времето назад. Адвокатът му Любомир Таков разказа в интервю пред “24 часа”, че младежът се е разтреперил, когато е научил коя е жертвата на причинената от него катастрофа. Николов признава, че той е шофирал джипа и че е нарушил правилата за движение, но не и че умишлено е убил Милен Цветков. От свидетелски показания става ясно, че след удара се притекъл на помощ на хората, които са извадили Цветков от колата му. Журналистът почина в линейката на път за болницата.

Коронавирусът отложи няколко пъти заседанията по делото за смъртта на Милен Цветков. Заразени бяха членове на съдебния състав и самият подсъдим. 

В събота близки и приятели на журналиста отбелязаха 1 г. от смъртта му с панихида в столичния храм “Св. Седмочисленици”.

Непокорен, несломим и провокативен, Цветков беше едно от най-известните лица от екрана. Няколко пъти свалян от ефир на национални медии заради неудобни теми и въпроси, той продължаваше да работи това, за което е призван. В последните 2 г. преди смъртта си води предаването “Алтернативата” по малката опозиционна телевизия ТВ1. Въпреки това никога не се е оплаквал, а според близките му в последните 2 г. от живота му никой от големите медии не се е сещал за него. 

Кариерата на Милен Цветков започна в студентското предаване “Ку-ку” по БНТ в началото на 90-те. След това продължава в легендарното “ТВ Неделник”, а славата го настига като водещ на “По света и у нас”. Напуска държавната телевизия през 1995 г. заради цензура. Започва в частния бизнес като разносвач на месни продукти и управител на заведение. През 1997 г. се връща на работа в БНТ като репортер в предаването “Отзвук”, но бързо след това отново е водещ на новините. От 2000 г. е водещ на сутрешния блок на Нова телевизия, а 3 г. по-късно е свален от екран. Месеци по-късно стартира собственото му предаване “60 минути с Милен Цветков”, което от 2005 г. вече е известното на всички “Часът на Милен Цветков”. След това е радиоводещ в “Експрес”, а от 2009 г. отново се завръща в “Здравей, България”. През януари 2010 г. Цветков е освободен като водещ на „Здравей, България“ и напуска Нова телевизия. През този период създава сайта zanachalo.com и води сутрешното предаване “Събуди се с EBF” по едноименната телевизия. Завръща се в БНТ през есента на 2010 г., където води предаването “Екип 5”, но само за няколко месеца. И отново се завръща в Нова телевизия като водещ на собственото си предаване. 7 г. по-късно, през август 2018 г., ръководството на телевизията обявява, че предаването е свалено от ефир. Милен Цветков така и не коментира публично мотивите за това.