Увеличават армията с 10-15 хил. души, ще има 90 танка и 34 бойни самолета

https://www.24chasa.bg/novini/article/9722902 www.24chasa.bg
Сериозно увеличение на армията предвижда новия план за развитие на въоръжените сили. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Въоръжените сили вече ще се борят и с епидемии и ще опазват националните ценности

Задължително купуват поне две подводници за флота

43 000 души въоръжени сили, от които 3000 да са в доброволния резерв, предвижда план за развитие на въоръжените сили до 2026 г.

Той е подготвен от досегашния министър Красимир Каракачанов и публикуван за обществено обсъждане. Спрямо досегашната численост на въоръжените сили това е увеличение с около 6000 души и ще се върнат от нивото си през 2010 г., когато първото правителство на Бойко Борисов започна съкращения.

81% от състава на въоръжените сили трябва да са военнослужещи, което включва както армията, така и военни в структурите на пряко подчинение на министъра като разузнаване, училищата, ВМА и пр. Това означава, че военните ще са около 34-35 хил. души.

Точната бройка

на армията

е тайна,

но в момента според различни източници е около 20 хил. души. Това означава, че увеличението там ще е чувствително - с 10-15 хил., но заедно с 3000 резервисти.

45% от въоръжените сили ще са Сухопътните войски, предвижда планът, или само там ще има между 18 000 и 20 000 военни. Те ще разполагат с 90 танка, 410 бронирани бойни машини, 202 артилерийски системи и 18 дрона, става ясно от разчетите на военните.

Засега не е предвидено купуването на нови танкове, а модернизация на произведените в СССР Т-72.

Трябва обаче да

бъдат закупени

нови бронирани

бойни машини,

въпреки че търгът, организиран от екипа на Каракачанов, пропадна.

Сухопътните войски имат основна отговорност за отбраната на България срещу нападение от друга държава. Предвидено е основната част от отбраната да е задача на бригада, което означава около 5000 души. България ще разчита за гарантиране на отбраната си на съюзниците от НАТО.

Основно Сухопътните войски ще участват и в мисии на НАТО зад граница. В плана е заложено

максималната

численост на

рейнджърите ни

да е 1000 души,

а най-голямото подразделение зад граница да е батальон.

Следващи по численост ще са военновъздушните сили. Те трябва да представляват 22% от общата численост на българските въоръжени сили, или около 8-9 хил. души. Предвидено е да имат 34 бойни самолета.

Със сигурност до 2026 г. трябва да е напълно усвоен новият основен боен самолет F-16, но в плана

не става ясно

дали България

ще закупи

още осем F-16

към първите 8 изтребителя, за които вече бяха платени 2 млрд. лв.

ВВС също ще участват в мисии зад граница, но само с транспортни самолети и хеликоптери.

13% от въоръжените сили ще е флотът. Тук основният проект за модернизация ще е изграждането на дивизион подводници. Това означава, че България ще закупи поне две подводни лодки, колкото бе и предният дивизион.

Освен за отбраната на страната и противодействие на терористични атаки въоръжените сили вече ще бъдат официално натоварени и с борбата с епидемии и инфекциозни болести, пише в началото на плана за развитието им.

Задача пък става не само опазването на живота и имуществото на населението, но и на националните ценности.

Какво точно е

национална

ценност, не

става ясно

от документа, подписан от вицепремиера от “Обединени патриоти” и военен министър в оставка.

Засега България няма да развива свои космически въоръжени сили. Темата стана актуална за армиите от НАТО, след като Космосът бе обявен за бойно поле. Страната ни обаче ще разчита на съюзниците си в Космоса.