Д-р Симидчиев ще търси консенсус за заразата сред политици, които не се чуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9723721 www.24chasa.bg
Д-р Александър Симидчиев

Като председател на здравната комисия ще работи за промяна на модела на здравно осигуряване и за профилактика на заболяванията

Д-р Александър Симидчиев вместо професор Венцислав Мутафчийски. Тази смяна лансира в неделя Бойко Борисов, критикувайки всички, които атакуват правителството, че разпуснало Националния оперативен щаб.

Така името на пулмолога, който умерено критикува решенията на своите колеги в битката срещу COVID, стана неочаквано актуално.

Въпреки че в неделя Борисов обяви, че е разпоредил на здравния министър проф. Костадин Ангелов да възстанови щаба, предупреди, че юридически няма как да се издаде документ за сформирането му. Офертата към Симидчиев пък обясни заради избора на пулмолога за председател на парламентарната здравна комисия.

Кой е д-р Александър Симидчиев?

С единствен мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър, пулмологът д-р Александър Симидчиев избра да предприеме нова крачка в професионалния си живот и да влезе в политиката. Решението изглежда като логична стъпка за човек, който, щом реши, че иска промяна, се захваща да я направи.

Пулмологът стана част от гражданската квота на “Демократична България”, защото смята, че медицината в момента повече разделя хората, отколкото да ги обединява.

“А това, което аз се опитвам да правя последната година, е да обединявам хората”, сподели той пред “24 часа”, когато в края на февруари стана ясно, че влиза в политиката.

Промяна в модела

на здравно

осигуряване,

поставяне на акцент повече върху профилактиката на заболяванията, а не върху болничното им лечение са сред основните цели, върху които ще работи д-р Симидчиев в парламента. Идеята му за нов модел е свързана с балансирано включване на застрахователните дружества, които да функционират заедно с Националната здравноосигурителна каса, но трябва да се прецени “дозата” на участие и на двете.

Най-важно място сред целите му обаче заема това да търси консенсус между отделните политически сили, “защото само така могат да се постигнат промени в здравеопазването”.

Възможност да направи това вече ще има като шеф на парламентарната здравна комисия. Той бе избран със 139 гласа “за”.

Симидчиев не е от отявлените критици на управлението на COVID кризата, но не се въздържа да посочва и грешките. Най-голямата според него е в комуникацията с хората.

И въпреки че още с влизането си в политиката д-р Симидчиев е готов с предложения за промени в здравния сектор, решението да се включи в политическия живот не взима сам. Прави го след разговор с най-близките си хора, които го подкрепят да предприеме тази крачка.

А семейството е онзи стълб, на който Симидчиев държи най-много. То определя целия му път - от решението да се занимава с медицина през специализацията по пулмология, до това винаги да се връща в България независимо колко примамливи предложения има.

Любопитен факт от неговия живот е, че като дете на физици страстта към науката за Александър Симидчиев се ражда още от малък. Но тя не е към биологията и химията, а към физиката и математиката. Това обаче не му пречи да се развие в медицината, която си избира сам, и то защото става толкова добър по математика, че тя вече не е предизвикателство за него, и решава да се насочи към нещо друго, споделя самият той.

Роля да предпочете точно медицината обаче има и покойният му дядо, на когото Симидчиев е кръстен и който мечтаел за лекарска професия, но станал успешен учител. Той също се казвал Александър Симидчиев, а двамата имат едни и същи имена, защото семейната традиция от седем поколения насам повелява първородните момчета в рода да се кръщават или Александър, или Димитър. Така през поколение те носят абсолютно еднакви три имена.

Пак семейството, но това, което създава самият д-р Александър Симидчиев, е причината да избере пулмологията. Не той, а тя избира него. Вече лекар, когато идва ред на специализацията, младият лекар е женен и има дете. Затова предпочита, вместо да избере специалност и да бъде разпределен в отдалечено населено място, да приеме каквото му предложат, стига да е близо до тях.

Така започва работа в туберкулозната болница в Перник. И тук наследената от родителите му любов към математиката и физиката изиграва роля.

“В областта на функционалната диагностика има много физика и всъщност тя много ми допадна, бързо навлязох и станах един от пулмолозите, които много добре разбират материята”, разказва самият Александър Симидчиев. По-късно

медицината го

отвежда в Лондон,

Есен и Париж, а

допреди няколко

години живее

в Торонто

Две години е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. И въпреки че след изтичането на договора му получава примамливо предложение да остане, Симидчиев избира да се върне в България.

Причината е една - липсват му семейството, корените и близките му хора. А парите никога не са били цел, защото много повече го вълнуват отношенията с близките и това да има хора, с които да споделя живота си.

В политиката сега пък има необходимост от споделени виждания за нуждата от добро здравеопазване, добро образование, чисти въздух, вода и енергия и взаимна работа, за да се постигне нещо смислено.