Гао Джъкай: Надяваме се Би Би Си да казва истината за Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9724479 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 16 април британската медия BBC покани като гости Луо Гуанцун, който е издирван от хонконгските правосъдни органи и китайския учен Гао Джъкай, който се включи с видео връзка, съобщава Радио Китай

В началото на предаването водещият констатира, че в Хонконг вече не се прилага политиката „една държава, две системи“ и „демократическите дейци“ се наказват според Закона за националната сигурност на Хонконг заради „участието им в мирни протести“. Луо Гуанцун даде положителна оценка на тези твърдения. Гао Джъкай обаче ги опроверга и посочи, че Луо Гуанцун е издирван като престъпник заради провокиране на насилие.

Гао Джъкай каза, че това, което се случи в Хонконг, е подобно на нахлуването в Капитолийския хълм на 6 януари, което американското правителство определя като терористичен акт в съответствие със законите на страната. Гао Джъкай подчерта, че твърденията за края на политиката „една държава, две системи“ са измислици. По време на 16-минутната програма изказването му продължи 5 минути. Той опроверга твърденията по няколко въпроса и нереалните обвинения на водещия и Луо Гуанцун. Гао Джъкай каза също, че се надява BBC да прояви обективност и да отразява истината в репортажите си за Китай.