Даниел Митов: Първо ще търсим подкрепа от ДБ за съставяне на правителство (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9724841 www.24chasa.bg
Предложеният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов взе мандата за съставяне на правителство от президента Радев. СНИМКА: Велислав Николов

ГЕРБ-СДС ще покани за консултации и хората на Слави Трифонов

Групата на ГЕРБ-СДС първо ще търси подкрепа за правителството си от "Демократична България". Това заяви предложеният за премиер Даниел Митов след връчването на мандата от президента за съставяне на кабинет. "Ние ще ги поканим официално на консултации и ще очакваме тогава официалният им отговор", каза Митов и обясни, че ще се търси подкрепа и от останалите "близки по идология" парламентарни сили.

За сега от ДБ многократно са заявявали, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Митов обаче изрази мнение, че в парламента "може да се възстанови нормалното държавническо говорене" и обясни, че ГЕРБ-СДС ще поканят и "Има такъв народ" на Слави Трифонов за разговори по предложения кабинет.

Неофициални разговори не сме водили с никого. Ще ги водим официално, както си е по процедура, каза още Даниел Митов и добави, че все още пред ГЕРБ стои и опцията да върнат мандата за правителство, ако не намерят подкрепа.

Първият и най-важен приоритет пред евентуалното правителство на Митов е преодоляването на пандемичната обстановка, обясни още той. Проектокабинетът на ГЕРБ са го съставили Борисов и Митов заедно.