Руската полицията задържа привърженици на опозиционера Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/9725807 www.24chasa.bg
Излежаващият присъда затвор опозиционер Алексей Навални СНИМКА: РОЙТЕРС

Руската полиция предприе строги мерки срещу привърженици на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални преди насрочени за утре национални протести, предаде ДПА.

Служители на неговия антикорупционен фонд в сибирския град Курган публикуваха днес в социалните мрежи видео, показващо как координаторът им Алексей Шварц бива задържан. Видеозаписът показва как двама мъже в цивилно облекло извличат Шварц от една сграда и го вкарват принудително в автомобил пред очите на приятелката му.

Привърженици на Навални съобщават за арести и в Санкт Петербург, Твер и Волгоград, предава БТА.

За утре са планирани протести в над 100 руски по-големи и по-малки градa с искане властите да подобрят влошаващото се здравословно състояние на 44-годишния опозиционер.

Навални, който едва оцеля при опит за убийство миналата година, се оплаква от остри болки в гърба, които парализират ръцете и краката му, както и от липсата на адекватно лечение. Преди близо три седмици той обяви гладна стачка в опит да получи лечение от посочени от него лекари. През уикенда екипът му би тревога, че здравето му се е влошило и той може да умре до дни.

Вчера руската федерална служба за изтърпяване на наказанията заяви, че здравословното му състояние е "задоволително", но добави, че той е бил преместен в затворническа болница за наблюдение.

Градските власти в Москва предупредиха хората да не участват в неразрешени демонстрации утре. Те изтъкнаха противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса и заявиха, че полицията ще вземе всички необходими мерки да гарантира обществения ред.

Правозащитници критикуват руските власти, че използват противоепидемичните мерки като претекст да ограничат свободата на събрания. По-рано през годината хиляди хора бяха арестувани на многолюдни демонстрации в цяла Русия с искане Навални да бъде освободен от затвора.