Кунчев: Половин България твърди, че съсипвам живота им, другата - че не съм професионалист

https://www.24chasa.bg/novini/article/9725886 www.24chasa.bg
Ангел Кунчев. Кадър БНТ

"Всички с голямо нетърпение очаквахме ваксината, която ще върши работа само с една доза, но "Джонсън и Джонсън" засега започва с фалстарт. И ние имаме от ваксината на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че тя може да бъде ползвана. Всички векторни ваксини очевидно имат този проблем. Шансът обаче да получите тромбоза след "АстраЗенека" е сто пъти по-малък, отколкото да я получите след заразяване с коронавируса. Това е тотално доказано на много места и в много проучвания. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си. Ние много се надявахме на тази ваксина, на практика обаче с количествата, които сме поръчали дори и изцяло без "АстраЗенека" и дори изцяло без "Джонсън и Джонсън" ние ще стигнем необходимото ни покритие дори само с "Пфайзер". Но бе хубаво да разполагаме с всички зваксини и всеки да има избор".

Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който бе гост в "Още от деня" по БНТ. Той бе поканен да каже работи ли Националният оперативен щаб и справихме ли се с третата вълна на пандемията.

Той каза, че няма доказателства колко ефективен ще бъде имунитетът при ваксиниране с две различни ваксини, но нямало и никакви доказателства, че подобна ваксинация крие рискове.

Замяна на една ваксина с друга и започване с една, а завършване с друга сме правили по отношение на много ваксини. За имунната система е важно да й представиш антигена - дали носителят ще е аденовирус или РНК, дали ще вкараш директно обработени частици от протеина е все едно - имунната система реагира, когато разпознае този антиген, обясни той.

Доставките на ваксини през май в сравнение с април се удвояват, а през юни, пак в сравнение в април се учетворяват. Ще получаваме по над 300-400 хиляди дози седмично, което значи, че можем, ако впрегнем цялата система, много бързо да достигнем тези нива за колективен имунитет, каза още Кунчев.

Достигнахме 10 процента имунизирани с първа доза и това изцяло се дължи за съжаление на това с колко ваксини разполагаме. Никъде няма скрити заключени ваксини, ако изключим "Джонсън и Джонсън". Но проблемът с количеството ваксини е на път да се реши още в първата седмица на май, остава проблемът с убедеността на нашето общество, че това е полезно, за да достигнем онези 70 процента, които ще ни отърват от пандемията. Сега е моментът да се задейства национална кампания, която да даде отговор на всички хора на всичките им страхове и въпроси, категоричен бе той.

Работи, не работи щабът, нашите ангажименти са същите, заяви Кунчев. Все още сме по склона, но слизаме надолу, има чувствително намаление на приетите в болница, които паднаха за първи път под 8000, падна бройката на хората, приети в интензивни отделения, това е добрата новина, добави той. И призна, че е подложен на натиск и от двете посоки - за затягане или разхлабване на мерките . Половин България ме мрази и ми пише колко съм ужасен и съм съсипал икономиката, живота им, оставил съм ги без работа, унищожил съм бъдещето на децата им. Другата половина ми обяснява, че не съм никакъв професионалист, щом разхлабваме мерките, щом пускаме децата на училище и щом отваряме магазини. Много е трудно, обясни той. 

Вероятно до края на седмицата ще бъде представен новият начин на допускане на граждани - и български, и чужди, в България с отпадане на карантината. Ще опишем за кои страни това важи, при какви условия и с какви доказателства. В България ще се влиза с PCR- тест или със сертификат за ваксинация, подчерта в заключение доц. Кунчев.