Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9726125 www.24chasa.bg
Мая Манолова

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо същия месец на 2019 г., както и за лица, които са загубили работата си вследствие на пандемията. Според мотивите на Манолова това ще обхване 20 хиляди малки, средни и големи предприятия, които ще получат по около 15 хиляди лева средно. Предлага се и 4 средномесечни заплати еднократна помощ да получат самоосигуряващите се лица с намалени доходи, а тези, които са загубили работата си заради пандемията, да получат една средномесечна работна заплата.

Право на помощ от държавата да имат и онези фирми, които са започнали дейността си през 2020 г., както и тези, които са стартирали през настоящата година и са наели най-малко петима души за не по-малко от 6 месеца. За тях можело да се даде еднократна финансова помощ в размер на 8 средномесечни работни заплати.

Друго предложение гласи да бъде удължен и срокът за внасяне на данъка по Закона за данъците върху доходите на физически лица до 30 юни.

Манолова е внесла в Народното събрание и предложение пенсионерите да продължат да получават добавката от 50 лева месечно заедно с пенсиите си до края на годината, тъй като подкрепата за тях изтича този месец. Това обхваща над 2 милиона пенсионери, като предложеното удължение на изплащането на месечната добавка ще струва на бюджета на ДОО още 848 млн. лв. Така направените предложения обаче изискват актуализация на държавния бюджет и този на ДОО, посочват още вносителите, сред които са и депутатите Мария Капон, Валентина Василева и Румен Йончев.

Те предлагат също до края на извънредната епидемична обстановка да не се налагат обезпечителни мерки и да не се извършват действия по принудително изпълнение в производства за събиране на публични вземания.