Представителят ни в ЕС: България остава открита за диалог със Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9726186 www.24chasa.bg
Димитър Цанчев, постоянен представител на България към ЕС

Българската позиция по преговорната рамка на Република Северна Македония (РСМ) и Албания е ясна и последователна. Това е заявил днес постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев на заседание на Съвета по общи въпроси, цитиран в съобщение на Постоянното представителство на нашата страна в Брюксел, предаде БТА.

Подкрепяме политиката на разширяване на ЕС при стриктно спазване на всички критерии. За съжаление нашите македонски партньори продължават да не изпълняват договора за добросъседство с България, който беше едно от условията, отворили пътя на страната към започване на преговори. Въпреки всичко оставаме готови за диалог, е добавил посланикът.

Обсъждането на въпроса за разширяването на ЕС е било предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС. Участниците в онлайн заседанието се обсъдили също преговорите с Черна гора и със Сърбия.

На заседанието нашата страна е подкрепила въвеждането на удостоверения за преболедувалите и ваксинираните срещу ковид.

Българският представител е изразил очакване тази стъпка да улесни свободното и безопасно движение, и да допринесе за възстановяване на туризма.

Посланикът е определил като неприемливи и дискриминационни таксите, налагани от Великобритания за издаване на работни визи за гражданите на няколко държави от ЕС, сред които и нашата.