Шефовете на БНР и БНТ в епистоларен спор

https://www.24chasa.bg/novini/article/9726201 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков

Балтаков изисква отчетите на телевизията, Кошлуков го праща в сайта на СЕМ

Какво пише в отчетите на генералния директор за управлението на БНТ?

Този въпрос предизвика размяната на официални писма между шефа на БНР Андон Балтаков и колегата му Емил Кошлуков в БНТ. Ситуацията би била част от професионалното битие на началниците, ако Балтаков не бе изпратил писмото в ролята си на гражданин, а не като генерален директор.

На 15 април той всъщност подава заявление за достъп до обществена информация от Андон Атанасов Балтаков. В него пише:

Уважаеми господин

Кошлуков,

На основание Закона за достъп до обществената информация моля да ми бъде предоставена следната информация:

1. Копия на отчети на генералния директор за управлението на БНТ, представени пред Съвета за електронни медии от началото на настоящия управленски мандат до момента (от 7.07.2019 г. до 15.04.2021 г.).

Желая да получа исканата от мен информация в електронен вид.

Факт е, че по този закон всеки гражданин може да изиска от съответната институция конкретна информация. Институцията от своя страна е задължена да отговори на питането в рамките на 2 седмици. По закон тя няма право да откаже. Затова и подобни искания се подават доста често от журналистите, които по този начин си гарантират, че ще успеят да получат нужната им информация. Иначе е възможно тя да не стане публична или да им бъде отказана.

В случая с писмото на Балтаков две неща будят недоумение. Защо той праща заявлението си като гражданин, а не като генерален директор на БНР, въпреки че го прави от служебния си мейл? Вторият въпрос вече е по същество - защо изисква отчетите по закона за достъп до информация, след като всички те са публични на сайта на СЕМ и на сайта на БНТ.

“Въпросът защо ги искам предполага дълъг, многопластов отговор. Но в основата стои реалността, че това, което реализираш като управленска политика, няма никаква стойност в обществения дискурс. И го видяхме днес в това какво мисли една неправителствена организация (виж вляво за класацията на “Репортери без граница” - б.а.) за медийния климат в България”, обясни Балтаков пред “24 часа” от САЩ, където е в момента, тъй като е в отпуск.

Ден след като получава заявлението на радиошефа, Кошлуков му отговаря писмено:

Уважаеми господин

Балтаков,

Във връзка с Ваше писмо вх. № 10-01-924/16.04.2021 г. до Българската национална телевизия, на основание чл. 26, ал. 1, т. 4, пр. “второ” от Закона за достъп до обществена информация, Ви уведомявам надлежно:

Като Ви благодаря сърдечно за проявената любознателност и загриженост за дейността на БНТ, в частност и за моята дейност като Генерален директор, бих искал в няколко лесни стъпки да Ви предоставя възможност за получаване на така желаната от Вас информация:

Ако отворите интернет страницата на БНТ (обичайно изписваме на латиница нейния адрес - bnt.bg ) и с помощта на стрелкичките от Вашата клавиатура, или мишката към Вашия компютър, Вие може да стигнете до края на страницата. Там Ви препоръчвам, използвайки левия бутон на Вашата мишка, да щракнете върху думата “управление”. На тази нова страница отляво ще видите колона с допълнителни категории. Една от тези категории се нарича “Отчет за дейността на БНТ”, което предполагам, че Ви интересува живо. Отново използвайте левия бутон на Вашата мишка, щракнете върху категорията и на екрана Ви ще се появят всички отчети на БНТ. Тъй като тези отчети са във формат PDF, вероятно на този етап от проучването Ви е добре да повикате Вашата секретарка, която ще ги отвори и разпечата при Ваше желание.

Моля, не се колебайте да ни потърсите отново, ако изпитвате затруднения с гореописаната процедура. Готови сме моментално да ги разпечатаме, подвържем и прошнуроваме за Вас. Ще Ви бъдат доставени по куриер на посочен от Вас адрес на територията на България. В случай че изброените дотук стъпки Ви се струват сложни, може просто да напишете в търсачката - “Отчети БНТ”.

Оставайки искрено Ваш, на Вашите услуги и на услугите на поверената Ви институция, като още веднъж използвам случая да Ви благодаря за проявеното внимание, бих си позволил да Ви пожелая крепко здраве, спокойствие и успехи в професионален и личен план. Приемете най-дълбоките ми почитания!

ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Генерален директор

на БНТ

Размяната на писма по никакъв начин не осветлява основния мотив за искането на отчетите на БНТ. Запознати с проблемите на обществените медии твърдят, че става въпрос за пари. От БНР недоволствали, че от бюджета им са спрени 400 хил. лв., докато в същото време на БНТ били отпуснати допълнително 20 млн. лева. От телевизията обаче обясняват, че и от техния бюджет са взети 700 хил. лева и всички тези пари са били пренасочени към фонда за борба с COVID. 20-те милиона били дадени с постановление на Министерския съвет като целеви трансфер за ефирното разпространение на БНТ от НУРТС. Т.е. обществената телевизия плаща с тях дълговете си към дружеството за пренос на сигнал. Самият Кошлуков обясни пред “24 часа”, че се е договорил с НУРТС да опрости лихвите по задълженията на БНТ за разпространение, които са в размер на 4 млн. лева.