Борисов към Нинова, Нинова към Станишев, Станишев към Нинова: голямото женско-мъжко кълване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9726399 www.24chasa.bg

Една позабравена парламентарна случка отпреди десет години заживя нов живот днес и доведе до остра верижна размяна на реплики и задочно “кълване” за политики между Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Сергей Станишев.

През март 2011 г., по време на парламентарен контрол, Борисов, тогава първи мандат премиер, се обръща към лидера на БСП Станишев да спре атаките на двете червени остриета по това време - Нинова и Мая Манолова.

“Господин Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една! Много ви моля! Това е психологически натиск...”, примоли се премиерът. (Виж случката, разказана от “24 часа” преди 10 г. в карето долу.)

За случката вчера напомни самият Борисов, докато се включваше на живо от болницата:

За тези, които казват, че ме е страх да отида в парламента: Казвах на Станишев навремето - спри ги тези Мая и Корнелия, излез ти

Просто истерични жени, злобни

жени. А те сега се събраха

всичките в парламента:

и Таня ( Дончева - б.а.), и Капон, и Мая (Манолова), и Корнелия (Нинова), и още един-двама-трима мъже има, и те истерични като тях. Да, не мисля, това не допринася нищо за държавата, ако нещо щеше да допринесе, да отида, но те искат да викат и да направят патаклама в парламента. Защото те не искат да четат, да говорят по плана за възстановяване.

Думите му предизвикаха Нинова и във фейсбук тя излезе с нова трактовка на случката.

Чухте ли Борисов? От дума на дума си дойдохме на думата. Той проговори за задкулисието, което сам създаде. Какви ли разкрития ще направи още? Миналата седмица започна поименно да изрежда хора от всички партии, на които е помагал. Интересно срещу какво. А днес призна, че разговарял със Станишев да ме махне”, написа соцлидерката.

Представяте ли си: лидерът на управляващата партия казва на лидера на опозицията да отстрани неудобните му хора. Видя се, че съм

била права за

подводниците

му в БСП

и целта на вътрешната опозиция, допълва тя.

Нейният пост предизвика реакция от президента на ПЕС. Също във фейсбук Станишев клъвна соцлидерката:

Според Нинова Борисов “ме молел да я махна”. Задкулисно - от парламентарната трибуна.

Е, не го

послушах и

днес тя е

председател

на БСП. И я моля да отговори на няколко въпроса, които вълнуват хората от партията. Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС? А БСП трябваше да плати тази скъпа цена на изборите? Какво налага превръщането на БСП от голяма, демократична и сложна партия в средна, опростена, лидерска формация? Как като единствена опозиция губиш поредните избори и отблъскваш половин милион избиратели?

ЧЕРНО НА БЯЛО

2011 г.: Бойко се хвана за главата от жените на Станишев: Ако може, да ми ги разпределяте една по една

“Господин Станишев, ако може, да ми ги разпределяте една по една! Много ви моля! Това е психологически натиск...”

Тази човешка молба отправи премиерът Бойко Борисов към предшественика си, след като бойните депутатки от БСП Корнелия Нинова и Мая Манолова го засипаха с въпроси в парламентарния контрол.

Борисов запази сериозно изражение, докато отговаряше на Нинова защо кабинетът не спазва разписаните в собствените си решения срокове.

Когато обаче Цецка Цачева анонсира и въпроса на Манолова, той обърна поглед към тавана в стил “Помогни ми, Боже”, шумно въздъхна, скри лице в шепи и енергично разтърка главата си. Залата избухна в смях, но това не трогна Манолова и тя атакува решението вътрешният министър Цветан Цветанов да оглави изборния щаб на ГЕРБ.

Това пише “24 часа” на 19 март 2011 г.

По това време лидер на БСП и шеф на парламентарната група на социалистите е Сергей Станишев, а Мая Манолова и Корнелия Нинова са смятани са остриетата на червените депутати в Народното събрание. А Бойко Борисов е премиер на първия си кабинет.

През есента на 2011 г. в България се провеждат заедно два вида избори - за местна власт и за президент. Цветан Цветанов е вътрешен министър, но оглавява и изборния щаб на ГЕРБ, заради което Борисов отговаря по време на парламентарния контрол на Корнелия Нинова и Мая Манолова.