Джо Байдън след присъдата по делото за Джордж Флойд: : Не можем да спрем дотук

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727120 www.24chasa.bg

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шовин за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през май миналата година "може да бъде гигантска стъпка напред" за нацията в борбата срещу системния расизъм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Байдън говори пред журналисти в Белия дом заедно с вицепрезидента Камала Харис часове след като съдебните заседатели произнесоха решението си по делото срещу Шовин. "Това не е достатъчно. Ние не можем да спрем дотук", заяви президентът.

Той и Харис призоваха Конгреса да предприеме бързи стъпки по отношение на реформирането на полицейските сили.

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат във вторник за виновен за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят.

Преди да се обърнат към нацията, Байдън и Харис говориха по телефона с членове на семейството на Флойд. Президентът им каза, че той и Харис изпитват облекчение от присъдата.

Бившият американски президент Барак Обама заяви, че присъдата е правилна, но е само една стъпка в борбата за справедливост. В изявление Обама каза, че справедливостта изисква американците да разберат, че "чернокожите американци са третирани различно всеки ден" и милиони живеят в страх, че средващата им среща със силите на реда може да им бъде последна. Бившият президент призова за конкретни стъпки за намаляване на расовите пристрастия в системата на криминалното правораздаване и за удвоени усилия за разширяване на икономическите възможности пред маргинализираните общности.

Множества се събраха на много места в САЩ да отпразнуват присъдата, но и да привлекат вниманието върху необходимите следващи стъпки в борбата с расизма. Пред съдебната палата в Минеаполис, където се проведе процесът, тълпи изпълниха улиците, автомобилите натискаха клаксоните си, а хората тичаха с развети знамена.

Правозащитникът Джеси Джексън, който беше в Минеаполис за произнасянето на присъдата, каза в телефонно интервю: "Ние сме облекчени, но не празнуваме, защото убийствата продължават. Надяваме се, че това е повратната точка за спиране на законния линч".