Христо Иванов: Ще подкрепим правителство на промяната и без наши министри

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727159 www.24chasa.bg
Христо Иванов

"Демократична България" ще подкрепи правителство на промяната, дори ако няма министри в него. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред bTV.

Те все още не са водили разговори за кабинет с "Има такъв народ", но в Народното събрание имали прекрасен диалог. Категоричен е, че отговорността за ново правителство е на хората около Слави Трифонов. Предварителни условия няма да поставяме. Не е време за разговори за министри, защото още не сме говорили за промени. Готови сме да подкрепим правителство и без наши представители, обясни Христо Иванов. Обясни, че надеждата за реализиране на промяна беше възложена на "Има такъв народ" и те имат отговорността и възможността да реализират мандат. " Ако ни бъде поискана подкрепа ще водим много сериозни преговори. Ние смятаме, че управление трябва да бъде излъчено, но не какво да е, а на промяната. Моят призив е да спрем взаимните атака, защото това само помага на ГЕРБ", каза още Иванов.

"Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или каквото и да е управление доминирано от ГЕРБ", каза още Христо Иванов. Отбеляза, че кабинетът не е представен от Даниел Митов, а от премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Бойко Борисов се опитва да стане Доган и вади Даниел като един сламен човек, като една фасада зад която смята да продължи по старому, каза още той.  "Как смята Даниел Митов да се справи с чекмеджетата? Как смята да се справи със съмненията за корупция свързани с Борисов и други фигури? Той е кукла на конци на Борисов няма как ада се справи с това", каза още Иванов.

Въпросът не кой колко пъти е бил на протестите и колко снимки може да извади, въпросът е кой има волята да има мнозинство на промяната в тоз парламент. И когато Корнелия взривява тази възможност това е изключително притеснително, обясни още Иванов.

"В Росенец няма едно законно нещо и някой е позволи това да се случи. Кметът на Бургас лъга, че там няма плаж, а той е заместник председател, това е топ политическа  фигура в ГЕРБ, която през цялото време съдейства на Ахмед Доган. Моделът  на задкулисното сътрудничество там се вижда най-ясно и неговото разграждане е много важен приоритет за нас", каза Иванов. Призова депутатите  да подкрепят създаването на комисия, която да проучи целия случай, за да  "да докажат безумните си твърдения".

Твърденията за подаване на ръце е леко пресилено, няма да бъда по-остър, защото може да гледаме на тези събития като подобряване на комуникацията. Корнелия Нинова можеше, ако е имала информация затова, че се готвят такива назначения предварително да съгласува намеренията си за такъв мораториум. Това, което бе предложено бе непригодно.