Цонев към ГЕРБ: Вие сте най-токсичната партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727455 www.24chasa.bg
ЙОРДАН ЦОНЕВ

Вие сте най-токсичната партия, която българският парламент е виждал. Всеки, който сте прегърнали в управлението, е изгорял. Това каза зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна.

Поставя се една много добре написана менторска декларация - за новото мнозинство, за задкулисието, за вота и др. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на тези въпроси. Ние сме партия, която отпреди демокрацията иска демокрация. Нашите корени, родители и предци са се борели за това. Някои от тях са все още живи. Веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна и принципна позиция - НАТО и след това ЕС. Никога не е изневерявала на тази позиция, каза Цонев. Припомни, че още в изборната нощ председателят на движението Мустафа Карадайъ е казал, че вотът на избирателите  и показал, че трябва да се върви към детрониране на ГЕРБ.

Това е промяната, няма друга промяна. Три нови партии, които заявяваха това, влязоха в българския парламент, продължи той.

Ние заявихме след заседание на ЦОБ, че няма да подкрепим никакво правителство на партиите, които не спечелиха 800 хил. гласа, а загубиха 300 хил. и тук няма да коментирам другите, от уважение към социалистите, допълни Цонев. Той настоя, че не зад кулисите, а официално председедателят на движението е казал кого ще подкрепят. Цонев обясни, че затова и в петък подкрепили предложените от "Демократична България" и "Има такъв народ" за председатели на бюджетната, правната и здравната комисия.

Никой с ДПС не е водил никакви разговори. Не са водени разговори за управление, категоричен бе той. Щели обаче да подкрепят трите нови партии в усилията им да съставят нов кабинет и да имат мнозинство в парламента.

Когато ми говорите за цена, г-н Биков, нека ви кажа, защото аз помня. Не тези които са били в управлението с ДПС изгоряха, а тези които са били с ГЕРБ, обърна се той към депутата от ГЕРБ Тома Биков. И изреди реформаторите, АБВ и патриотите.

Всеки, който сте прегърнали в управлението. Вие сте най-токсичната партия, която бълраският парламент е виждал. Помним 2015 г. как хлопахте по банките и имахте по 60-70 изказвания по всеки член. Това е токсична партия, която трябва да бъде отстранена от българския парламент. Няма да се договоряме, няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме останалите партии да се извърви пътят към отстраняване на ГЕРБ от властта. Ще го направим и в следващия парламент, зарече се той.