Манолова иска планът за възстановяване да се доработи, бил посредствен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727650 www.24chasa.bg
Мая Манолова

Цели сектори и браншове имат огромни забележки, свързани със съдържанието на Националния план за възстановяване и устойчивост и фокусирането му в дейности, които нямат отношения към стратегическите цели за модернизация, за зелена икономика и цифровизация. Днес пред Народното събрание стои дилемата дали да позволи на правителството да представи този посредствен план, или да го преработи. От ПГ на "Изправи се! Мутри вън! " настояваме планът да бъде доработен и да бъде използвано онова, което е рационално от него, но средствата за аналогови мерки да бъдат пренасочени за модернизация, дигитализация и зелен преход. Да се предвидят мерки за овладяване на демографския срив, мерки за преодоляване на неравенствата, които са бич на българската държава днес. Като иновациите да се насочат към бизнеса, с не към поредната мега агенция по иновациите. Това заяви председателката на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова в декларация от парламентарната трибуна, след като точката за изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов отпадна от дневния ред.

Тя заяви, че ще направят предложения за промени в плана, но настоявали НС спешно да постигне съгласие за доработване на плана и разглеждането му да влезе в дневния ред на парламента до края на седмицата.

Манолова разкритикува плана и даде пример със заделените 2,6 млрд. лв. за саниране. "Стиропорът няма да промени българската икономика, за саниране биха могли са бъдат използвани безлихвени кредити, каквато възможност всъщност евеопейските институции дават. Само 700 млн. лева за здравеопазване, от тях 60 млн. лева за МВР болница, 56 млн. лв. за телефон "112" и останалите близо 600 млн. за ремонти на болници. Питам аз господата от ГЕРБ, този телефон 112 за още 56 млн. лв. с Марс ли ще ни свързва? Къде са парите за профилактика и превенция, къде са парите за доболнична помощ, за спешна и неотложна помощ, къде са парите за електронно здравеопазване? Къде са парите за туризъм, транспорт, за справяне с демографската криза и защо ако ще се дава на МВР болници и други, няма нито лев за Националната детска болница.", изброи Манолова.

Българските предприятия вече имат готовност заедно с министерството на икономиката да инвестират първите 659 млн. лв - за насърчаване на иновациите, за технологична модернизация, цифровизация, кръгова икономика.

“Цялата отговорност не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове да не се яви в парламента, но въпреки това българският парламент трябва да бъде на висотата на очакванията и отговорността, която и бизнесът и домакинствата изискват от нас. И не - българският парламент няма да излезе в отпуск или да си вземе болничен, а ще направи и невъможното планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално най-добрият", кaзa още Манолова.