ГЕРБ покани ДБ на консултации днес, хората на Слави - утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727685 www.24chasa.bg
Даниел Митов и Десислава Атанасова СНИМКА: Велислав Николов

ГЕРБ внася нужните подписи за създаване на анкетна комисия по случая "Росенец"

ГЕРБ покани на консултации за връчения им от президента мандат за съставяне на правителство днес от 16 часа в парламента. Поканата към  "Има такъв народ" за среща ще бъде направена утре, обясни в НС проекто-премиерът Даниел Митов.

За публичен и прозрачен разговор призова шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Поканата към ДБ идва защото в обединението членува ДСБ, която е член на едно и също европейско семейство заедно с ГЕРБ и СДС - Европейската народна партия. "Философски и идеологически това са колегите, с които трябва да започнем", каза Митов.

Ако нито ДБ, нито "Има такъв народ" не откликнат на поканите на ГЕРБ, ще се наложи най-голямата парламентарна група да върне мандата и той ще бъде връчен на партията на Трифонов.

Той отговори и на изказването на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че ГЕРБ предлагат "сламени човеци" за министри.

"Сламен човек" е такъв, който не е минал ясно през избори и зад който никой не носи отговорност за управлението на страната. Смятаме, че другите политически сили сега са в търсене на такива сламени човеци. Ние предлагаме хора с ясен политически профил. Хора, зад които стоят 840 хил. избиратели", обясни Митов.

Тома Биков пък обясни, че наблюдава много интензивни разговори на непублично ниво за формиране на кабинет от останалите политически сили. "Започва да се вижда пазарлък и не се вижда кой реди проектокабинета на ГЕРБ. Решението за правителство не се взима пред журналистите, не се влиза в рамките на публичния дебат, а някъде другаде", каза Биков.

ГЕРБ внася нужния брой подписи за създаване на анкетна комисия по случая "Росенец" за да се провери законността на изграждането на всички сгради и обекти в парк "Росенец". "Ще се разгледат и всички действия на политически субекти и на НСО от миналото лято", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Предложението е съставителите на комисията да са на паритетен принцип, включително и председателя на комисията.

"От ГЕРБ смятаме, че истината трябва да стане известна на всички граждани. Затова смятаме, че НС с акта на създаване на тази комисия трябва да заяви законосъобразни ли са били действията на длъжностните лица, без значение дали на местната власт или изпълнителната по всички обекти в парка "Росенец", както и всички действия свързани с представители на политическите партии. В последните месеци имаше партии, които построиха предизборната си кампания с акостирането на плаж "Росенец". От ГЕРБ показваме, че не се плашим от тази анкетна комисия", каза още Десислава Атанасова и добави, че за разлика от ДБ имат повече от нужните 48 подписа.