Китай ще отправи положителен сигнал за сътрудничеството на срещата на върха за климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727728 www.24chasa.bg

По покана на американския президент Джо Байдън китайският председател Си Дзинпин ще участва в срещата на върха за изменението на климата чрез видео връзки на 22 април и ще произнесе реч, съобщиха от Министерството на външните работи на Китай. В тази връзка заместник-външният министър Лъ Ючън заяви в интервю, че Китай ще отправи положителен сигнал за сътрудничеството на срещата, предаде Радио Китай

Китай винаги е бил един от инициаторите за борбата с изменението на климата. На 1 април китайският лидер Си Дзинпин проведе видеосреща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, на която потвърди, че Китай ще се стреми да достигне пика на въглеродните емисии до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г. Това означава, че Китай като най-голямата развиваща се държава, ще завърши най-мащабното намаляване на въглеродните емисии и ще реализира прехода от пик към въглероден неутралитет за най-краткото време в световната история.

Специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери посети Китай преди седмица. По време на визитата му двете страни представиха съвместно изявление относно изменението на климата. "Ню Йорк Таймс" коментира, че "въпреки напрежението в китайско-американските отношения, двете страни са се договорили да работят заедно за справянето с климатичните промени".