Здравните медиатори в София с допълнителни възнаграждения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9727839 www.24chasa.bg

Столичният общински съвет ще отпусне в четвъртък 20 000 лв. за допълнителните трудови възнаграждения за периода от януари до април на здравните медиатори, които работят на първа линия с малцинствените групи.

Дейността на сертифицираните от Здравното министерство медиатори е държавно делегирана и средствата за основните и допълнителните им възнаграждения се възстановяват от държавния бюджет. Докато това стане, е необходимо парите да се осигурят от бюджета на дирекция "Здравеопазване" към Столичната община.

Към общината работят общо 10 здравни медиатори, които след конкурс за длъжността са преминали обучение и изпит във Факултета по обществено здраве на МУ. Техните задължения са да посредничат и придружават живеещите в компактни малцинствени групи при необходимост от спешна медицинска помощ, женска и детска консултация, профилактични прегледи, да им помагат при попълване на различни видове документи, в това число за кандидатстване за детска градина, училище и др.

За своята дейност медиаторите получават от държавата по една минимална заплата на месец, а за работата си в условията на пандемия Министерството на здравеопазването им осигурява допълнително по 650 лв. брутно.

Средствата, отпуснати заемообразно от общината за медиаторите, се възстановяват от МЗ в срок от 30 дни след получаване на отчет за изплатените допълнителни възнаграждения.