Парламентът ще се излъчва и във фейсбук. 121 в залата задължително, за да се приеме закон (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9728975 www.24chasa.bg
Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив

Пленарните заседания и тези на парламентарните комисии да се излъчват в социалните мрежи. А 121 депутати задължително ще трябва да са в залата, за да се приемат законите или декларациите. Това решиха депутатите днес на заседание на временната комисия за създаване на нов правилник, по който да работи 45-ото Народното събрание.

Още в началото на заседанието обаче стана ясно, че промените, които се приемат днес, ще са в настоящия правилник и ще са временни. Те ще важат до приемането на изцяло нов правилник. Решението за това пък е било взето на председателски съвет, стана ясно от изказване на шефката на парламента и член на комисията Ива Митева.

Заседанието започна със скандал, след като се оказа, че и граждани и неправителствени организации са направили предложения за промени в правилника. Те обаче не били изпратени до народните представители и те не се запознали с тях. Гражданите обаче нямат право на законодателна инициатива. Затова, за да се гласуват техните предложения, те трябва да бъдат припознати и внесени от някой от депутатите. Затова представителите на ГЕРБ поискаха заседанието днес да бъде отменено, за да може да се запознаят с промените. В крайна сметка обаче се стигна до консенсус, че заседанието ще продължи, защото промените са внесени за чисто новия правилник, който предстои да се изготви, а не като поправки в сегашния.

Освен в социалните мрежи, пленарните заседания ще се излъчват отново по БНТ 1, а не както досега по БНТ 2.

Правилникът бе променен в миналия 44-ти парламент по молба на националната телевизия, припомни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Пред медийната комисия представителите на телевизията бяха споделили, че имат договори за различни олимпиади и състезания, които ако не излъчат в уреченото време заради заседание на парламента, дължат големи неустойки, напомни пък депутатът от ДПС Хасан Адемов

Ние ще подкрепим, защото това е обществена телевизия и е редно заседанията да се излъчват по нея, категоричен бе пък Филип Попов от БСП.

Граждани да се допускат и регистрират незабавано за заседанията на комисиите само по имейл или телефона, приеха още депутатите. Предложението на депутати от "Демократична България" обаче бе прието под условие, че предстои да се коригира и обсъди в залата.

Не съм чувал на някого да му е спрян достъпа, но това предложение създава рискове да отпадне някакъв вид филтър, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Все пак ние сме в Народното събрание. Махането на пропусквателния режим може да доведе до спиране на работата. Ако 100 граждани подадат заявка, ще трябва да отидем да заседаваме в "Арена Армеец", коментира пък социалистът Филип Попов.

121 депутати ще трябва да присъстват в пленарната зала, за да се приемат законите или декларациите. В противен случай председателят трябва да направи проверка на кворума, решиха още депутатите.

Не знаете какъв автогол си вкарвате, но ние ще го подкрепим, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Вече няма да има и т.нар. плаващ кворум. Това означава, че ако парламентарна комисия не събере кворум, то тя няма да може да заседава. Досега в правилника имаше възможност, ако по възникнали обстоятелства комисията не събере кворум, то заседанието да се провежда с хората, които присъстват в залата.

Депутатите увеличиха и времето, в което ще могат да се запознават със законопроектите от 24 на 72 ч. Това означава, че законопроектите ще влизат в пленарната зала не по-малко от 72 ч. от гледането им в парламентарна комисия. Изключение ще се прави само за спешни законопроекти. Кои са те ще решава комисията. Тяхното разглеждане в зала пък ще може да става след 24 ч.

Комисията по жалбите ще трябва да внася шестмесечния си доклад в парламента и за гласуване. Досега докладът се внасяше само за разглеждане, но не и за гласуване от депутатите.

Кворумът пък вече няма да се проверява чрез поименна проверка на депутатите, а ще бъде става с регистрация през компютъризираната система.

Парламентарният контрол в петък няма да може да се отменя. Връща се и т.нар. блиц контрол към премиера и заместниците му. Ще е в последните до 2 ч. от заседанието във всяка първа сряда на месеца по актуални въпроси.

Депутатските законопроекти също ще се подлагат на обществено обсъждане. За целта на сайта ще бъде създаден специален раздел “Обществено обсъждане”, в който те ще бъдат публикувани за разглеждане в рамките на 30 дни. Също така депутатите приеха подписването на законопроектите да може да става и с електронен подпис и те да се изпращат електронно. За внесените от Министерския съвет промени в парламента пък подписването задължително ще става с електронен подпис от премиера и главния секретар на администрацията.

Очаквайте подробности!