Елизабет II посреща 95-и рожден ден в траур, шофирайки сама (инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9729448 www.24chasa.bg
Кралицата на погребението на съпруга си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Вече няма кой да я нарича Лилибет, снахите Кейт и Софи поемат ролята на принц Филип

За първи път от 7 десетилетия британската кралица посрещна рождения си ден без мъжа на своя живот. Елизабет II навърши 95 години в сряда, ден преди да изтече кралският траур за смъртта на нейния съпруг. Принц Филип почина само 9 седмици преди да навърши 100 г. в замъка Уиндзор, където бе погребан в събота.

Заради голямата загуба на Нейно Величество тържества за личния ѝ празник нямаше, а и по принцип той се отбелязва с военен парад през юни, който заради пандемията не се провежда втора година. Дворецът обаче разпространи в инстаграм нейна усмихната снимка, което се възприема като знак, че тя е решена да продължи да изпълнява кралските си задължения.

Съобщено бе, че Елизабет II е била посетена от роднини, но сред тях не е бил първородният ѝ син принц Чарлз. Престолонаследникът заминал за вила в Уелс, тъй като искал да остане сам с мислите си по загубата на своя баща и трудните отношения с по-малкия си син. Принц Хари създаде доста проблеми с решението си да напусне кралското семейство и да емигрира в САЩ, откъдето със съпругата си Меган отправиха тежки обвинения в расизъм и липса на подкрепа.

Хари не остана

за рождения ден

на баба си

след погребението на дядо си. След траурната церемония двамата с брат си Уилям бяха снимани да си говорят, но се оказа, че този момент е старателно предизвикан от баща им и съпругата на Уилям. Кадри показаха как първо принц Чарлз насърчава всички да вървят заедно към замъка, след което Кейт заговаря Хари, а когато и Уилям се включва в разговора, тя дискретно се оттегля. Заради тази си проява и за една успокоителна прегръдка на своя свекър Чарлз по време на погребението херцогинята на Кеймбридж бе определена от английските медии за наследник на принц Филип по отношение на сплотяване на кралското семейство. 

Съпругът на кралицата често беше наричан спойка във фамилията заради търпението си да изслушва всички и да отсъжда справедливо при спор. Това го бе превърнало в най-ценен съветник на Елизабет II по въпроси, свързани с модернизирането на монархията и семейството.

Освен Кейт още една кралска снаха събра погледите през последните дни и вече се говори, че ще получи нова, далеч по-видима роля в дворцовите дела. Това е съпругата на най-малкия син на кралицата - принц Едуард. Графинята на Уесекс - Софи, пое отговорната задача да излезе пред чакащите пред Уиндзор репортери и граждани, за да им благодари за подкрепата и да коментира как Нейно Величество се справя след загубата. Твърди се, че Елизабет II има специална връзка с графинята на Уесекс и обича да е в нейната компания.

“Кралицата със сигурност минава в здрача на своето управление и в нова фаза от него. Сега тя е вдовица и тепърва ще видим как ще реагира на това”, коментира пред “Индипендънт” Анна Уайтлок, директор на Центъра за изследване на съвременната монархия в Лондонски университет. Според нея, макар конституционно смъртта на принц Филип да не променя нищо, тя вероятно ще ускори прехода към бъдещето на монархията, който е в ход през последните години заради напредващата възраст на кралицата. Елизабет II прехвърли голяма част от задълженията си на престолонаследниците Чарлз и Уилям, особено по отношение на международните пътувания. Малко вероятно е обаче тя да се откаже от трона предсрочно в полза на сина си.

Кралски източници разкриха, че Нейно Величество показва забележителен стоицизъм. Ден след погребението на принц Филип тя бе забелязана да шофира автомобила си по алеите на Уиндзор, като

води на разходка

любимите

си кучета

“Дейли мейл” съобщи, че е отишла до Фрогмор, една от любимите ѝ части от имението. В нея ден по-рано се е разхождал и принц Чарлз със синовете си Уилям и Хари, но се твърди, че не са успели да изгладят отношенията си. 

Разривът помежду им е още една причина кралицата да бърза да се върне към задълженията си, за да успокои поданиците си, че продължава да е в състояние да управлява монархията. Тя планира да го стори след края на траура в семейството на 22 април. Първият ѝ публичен ангажимент ще е на 11 май при откриване на новата парламентарна сесия.

Много неща обаче ще са различни за нея като вдовица. Например вече никой няма да я нарича Лилибет – прякор, който самата тя си дава, когато е твърде малка и още не може да произнася името си Елизабет. Принц Филип е бил последният, който нежно я наричал така.

Преди него това са правили нейните родители и сестра. „Лилибет е единственото нещо на света, което е абсолютно истинско за мен и моята амбиция е да създадем общ живот, който да може не само да устои на ударите, насочени към нас, но да бъде нещо много хубаво“, пише принц Филип до нейната майка. Макар първоначално да се е сблъсквал с много предразсъдъци в британския кралски двор, тъй като не е имал благородническа титла, нито голямо богатство зад гърба си, той успява да се наложи като водеща фигура в двореца, но нито за миг не засенчва своята съпруга. Затова липсата му отваря голяма празнота в нейния живот, който заедно споделяха цели 73 г., както самата Eлизабет II признава пред близките си.

Те са се разбрали в бъдеще винаги някой от тях да я придружава в публичните й ангажименти, за да се чувства по-малко самотна. Всичко това обаче неизбежно трябва да мине и през голямата тема за подготовка на нейното наследство, тъй като ако се намали видимото присъствие на кралицата на трона, която е най-харесваният член на британското кралско семейство, със сигурност така ще се подхрани дебатът за дългосрочното бъдеще на монархията.

Който, както стана ясно през последните дни, въобще не е утихнал. Срещу Би Би Си бяха изпратени 100 000 жалби, защото британската обществена медия свали редица от предаванията си, за да предава погребението на принц Филип и документални филми за него.

Жена проникна в Уиндзор, представя се

за годеница на принц Андрю

44-годишна испанка е успяла да проникне в имението Уиндзор в понеделник, където през последната година живее Елизабет II. Тя се е представила за годеница на сина й принц Андрю, който е разведен. Охраната била толкова впечатлена от нейната външност, че дори й платили таксито, без да й поискат документ за самоличност, съобщи „Дейли мейл“.

Жената се разхождала из парка в продължение на 20 минути и била задържана, след като влязла в къщата, в която живее Андрю, за да го търси. Извиканият на помощ полицейски екип установил, че тя е кацнала в Лондон в събота, когато бе погребението на принц Филип. В чантата й имало карти на различни кралски обекти. Сигурността на кралицата не е била застрашена, тъй като тя се намира в основния дворец, който е далеч от жилището на сина й.

Повдигнати са й обвинения по закон за психичното здраве.