Чехи измислиха отопление за градовете с ядрени отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9729525 www.24chasa.bg
Отворен реактор с горивни пръти се вижда във воден басейн в атомната електроцентрала “Мюленберг” в Швейцария, която бе затворена в края на 2019 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Докато ЕС опитва постепенно да се откаже от въглищата като енергиен източник, спешно се търсят алтернативи

Въглищата са отживелица, а газът е скъп. Ето защо екип от чешки учени излезе с радикално решение за отопление на градовете с отработени ядрени пръти, което според тях е рентабилно и по-екологично от природния газ. Докато Европейският съюз се опитва да се откаже от въглищата, мнозина се интересуват от чешката енергийна революция.

Почти всеки голям град в Чешката република има система от комбинирани топлоелектрически централи, които се захранват главно с въглища. Тъй като обаче ЕС се опитва постепенно да се откаже от въглищата като енергиен източник, тези градове спешно търсят алтернативи. Въпреки че технологично е възможно да се направи преход от въглища към природен газ, в резултат на това топлината вероятно ще бъде много по-скъпа, разказва “Дойче веле”.

Изследователи от Чешкия технически университет в Прага и Университета на Западна Бохемия в Пилзен са измислили иновативно решение - “Теплатор” (Teplator), което може да се преведе като топлинен генератор. Това е система, която използва топлината от радиоактивно разпадане, произведена от отработени ядрени пръти от реакторите, за да загрява вода. Екипът, воден от Радек Шкода, вече е получил патент за концепцията и дизайна на иновацията, която според него е

много по-рентабилна

алтернатива на централите,

работещи с въглища и газ

Шкода от Института по информатика, роботика и кибернетика към Чешкия технически университет разказа пред “Дойче веле”, че проектът е особено забележителен, тъй като позволява на електроцентралите да генерират топлина от отработени горивни елементи, които в противен случай ще трябва да се съхраняват и охлаждат при значителни разходи в продължение на много години.

“Би било възможно да се отопляват всички големи чешки градове само от запасите от отработено гориво, които са налични към момента в Чешката република”, казва Шкода.

“Типът отработено гориво, за което е проектирана системата “Теплатор”, се използва не само в чешките атомни електроцентрали, но също така и в атомната централа Greifswald в Източна Германия, която сега е затворена. Отработеното гориво може да се използва с нашия “Теплатор” за отопление на Лайпциг или Хале.” Шкода казва, че това може да се случи

на около половината от

цената, при която работи

дадена централа на газ

Системата “Теплатор” е сходна по размер с изследователските “мини” ядрени реактори, които вече работят в големи европейски градове като Виена, Прага и Мюнхен, но много по-опростена по отношение на технологията и дизайна, тъй като генерира единствено топлина. “Основният проблем на тези малки ядрени реактори е, че те генерират електричество точно като по-големите атомни електроцентрали, а това е много скъпо”, каза той.

Най-простата версия на чешкия топлинен генератор е проектирана да работи при нормално атмосферно налягане и при температура от 100 градуса по Целзий, изисквайки минимално сложни технически решения и материали.

Шкода обяснява, че с преминаването на ЕС към по-чисти енергийни източници сега съществува значителен интерес към концепцията.

Почти всички енергийни компании в Чехия с отоплително подразделение са отворени за по-нататъшно проучване на идеята.

“В момента сме в средата на конкретни преговори. Имали сме и срещи

в Хелзинки, където властите

обмислят мащабно преобразуване

на централната отоплителна

система на града”,

казва той.

Дизайнът на “Теплатор” все още очаква подходящите разрешителни, но екипът вече търси място за изграждане на първи завод. “Изненадани сме от положителната реакция”, каза Шкода.

В световен мащаб има 413 действащи атомни реактора в 32 страни. По данни на Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR) през 2019 година ядрената енергия е покривала 10% от нуждите от електричество в света. По-голямата част от реакторите са построени между 1968-а и 1986-а в Европа, САЩ, бившия СССР и Япония.

САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20% от нуждите от електричество в страната.

В Евросъюза Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019 година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56.

Съгласно европейската Зелена сделка обаче ЕС се стреми към неутралност на климата до 2050 г. За да постигнат това,

държавите членки ще трябва

да прекратят използването

на въглища

Въпреки това пътищата към тази цел варират значително. Отбелязвайки 10-ата годишнина от бедствието в японската АЕЦ “Фукушима” в началото на март, Германия обеща, че ще работи за анулиране на ядрената енергия. “Ядрената енергетика не е нито безопасна, нито чиста”, каза германската министърка на околната среда Свеня Шулце, когато представи план от 12 точки за работа за глобално ядрено прекратяване. Тя отхвърли “мита”, че технологията може да помогне за изход от климатичната криза, настоявайки, че “бъдещето е за възобновяемата енергия”.

За разлика от Германия и Австрия, в Чехия наистина има много малка съпротива срещу ядрената енергия. Всички партии, представени в момента в парламента, дори пиратите, които са част от Зелените - Европейски свободен алианс в Европейския парламент, са за изграждането на повече ядрени реактори. Единствено Чешката зелена партия е против ядрената енергетика, но тя има много малко влияние, като проучванията ѝ дават около 2 или 3% подкрепа.

Петър Кучера, говорител на Чешката зелена партия, обаче заяви, че “Теплатор” има два проблема. “Единият е, че това е

нова технология, при чието

функциониране не е натрупан

достатъчно опит”,

каза той. “Друг проблем може да бъде децентрализацията на използването на опасни ядрени материали. Вместо в досегашните две атомни електроцентрали те може да се окажат на склад на десетки места в Чехия.”

И все пак Шкода се надява първият топлинен генератор в Чехия да бъде пуснат в експлоатация до 2028 г. Има обаче и опасения, че може да отнеме още повече време, за да бъдат убедени другите страни от ЕС за ползите от иновативната система.

Евзен Тосеновски, европейски депутат от консервативната Гражданско-демократическа партия на Чехия, заяви пред “Дойче веле”, че ще насърчава приемането на проекта в Брюксел.

“Това е много интересно решение. Предимството на ядрените ресурси, за разлика от газовете, е, че те са без емисии”, каза той и добави, че икономика, базирана единствено на възобновяеми източници, също крие рискове. “Освен това газът ни прави по-зависими от Русия. Противниците на ядрената енергия в ЕС не могат просто да игнорират този аргумент.”