Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/9729641 www.24chasa.bg
Жарко Момчилович

Забавна неделна дискусия между магистрати и адвокати, която е публична във фейсбук, предшества идея на депутати да закрият спецсъдилищата

Виждат се намеци, когато настоящият премиер е клиент на съда, или да бъде пуснат с гривна, или да получи най-тежката мярка

Съдия Анелия Щерева, която на 2 април стана неочаквано популярна с пускането на свобода на издирван от САЩ, демонстрира добро чувство за хумор в разпускаща неделна дискусия с колеги.

Очевидно провокирана от думи на премиера в оставка Бойко Борисов, който на брифинг се оплака от високо кръвно, магистратът от Софийският градски съд тутакси изразява съчувствие. Анелия Щерева повдига темата в публичния разговор във фейсбук между трима съдии и трима адвокати: „…аз, както е известно, такива много ги жаля”.

Дамата иронизира собственото си решение от 2 април, когато пусна от ареста заради високо кръвно издирвания от американското правосъдие сръбски наркотрафикант Жарко Момчилович. До този момент съдийката публично и официално не е коментирала решението, което предизвика медийна реакция и разследване за документно престъпление заради съдебномедицинската експертиза на Жарко, направена само по документи.

Колегите ѝ

от по-горната

инстанция приеха

това нейно

решение за

погрешно

и го отмениха. Софийският апелативен съд заключи, че сърбинът е можело да бъде пуснат под домашен арест, но е трябвало да му бъде поставена електронна гривна за проследяване. Нещо, което Щерева е пропуснала да направи. Излизането от ареста на Момчилович му даде възможност да се укрие и така избегна екстрадирането в САЩ, където го очаква вероятно доживотна присъда за наркотрафик.

Свежата неделна шега на Анелия Щерева се поема във фейсбук от колегата ѝ от Софийския градски съд Красимир Мазгалов.

“...кат ти дойде за мярка, земи го пусни” Вероятно намекът на магистрата, който е и член на Управителния съвет на Съюза на съдиите, е отправен към бъдещ клиент, какъвто той вижда в лицето на Бойко Борисов.

В дискусията се включва и съдията от гражданското отделение на Софийския районен съд - Филип Савов, който припомня, че задължително “пускането” трябва да е с “гривна”.

Може само пак да предполагаме, че екстрата за “гривната” се отнася за министър-председателя в оставка. По-жесток обаче към съдбата на “обвиняемия” Борисов е бившият председател на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки, който вижда като подходяща “най-тежката” мярка, при това без да подлежи на обжалване.

Анелия

Щерева

очевидно

изразява

съжаление,

че не работи в

специализираните

съдилища:

“аз не работя в Спеца, все още гледам делата по НПК”.

Неделната дискусия предхожда внесените предложения от депутати от “Демократична България”, които предвиждат закриването на органите на специализираното правосъдие.

Затова и най-откровен е адвокат Левашки, който е и политик - неуспешно се кандидатира за общински съветник през 2019 г. в Пловдив от “Демократична България”: “Хайде дано да няма спец скоро, от една страна, аз го бойкотирам, като не се явявам пред него, от друга обаче, ни удари по клиентелата. Прокурорите по места забравиха какво е ОПГ (организирана престъпна група)”.

Съдия Щерева си пожелава това да се случи, а колегата ѝ от Съюза на съдиите Красимир Мазгалов дава съвет, че с преходна разпоредба, вероятно в Закона за съдебната власт, всички съдии от спецсъдилищата, които гледат делата за корупция, организирана престъпност и тероризъм, трябва да се явяват на конкурси, ако искат да останат на работа в “нормален съд”.

В дискусията се включват други двама адвокати - Кристина Лялева и Петър Антонов, които подкрепят силно закриването на спецсъдилищата.

Никой не бива да забранява на магистратите да коментират помежду си и в социалните мрежи структурата в съдебната власт, политици, колеги или дори да иронизират собствените си решения. Те са свободни граждани. Но

от всички

Красимир Мазгалов
Красимир Мазгалов

разменени

реплики се усеща

неприязън към

колегите им

от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. И ако Левашки има финансови проблеми, тъй като спецправосъдието “ударило клиентелата” на адвокатите, събеседниците му съдии нарушават собствените си правила. Кодексът за етично поведение на българските магистрати ги съветва да са с добри обноски и поведение, да бъдат учтиви и любезни. А когато става дума за колегиални отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, “трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт”.

Видимо в съдебната власт влиза нова вълна от реформатори. Във вторник други пресни депутати - от формацията “Изправи се! Мутри вън!”, предложиха промяна в Закона за съдебната власт, която ще позволи на магистратите да се кандидатират на избори като непартийна или гражданска квота, без да напускат съдебната система. Според вносителите Мария Капон, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Виктория Филаделфевс досегашните бариери са дискриминационни. Така изкушените от политиката иначе независими съдии и следователи без проблеми ще демонстрират и работят за политически сили.