Нинова vs. Манолова: коя превари с мораториума върху назначения на кабинета (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9729775 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА СНИМКА: Велислав Николов

Надпревара между активни борци срещу ГЕРБ съзря дори Бабикян

В надпревара коя да грабне китката влязоха лидерката на БСП Корнелия Нинова и шефката на депутатите от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова. Автор на метафората стана самата шефка на социалистите, която се разгневи онзи ден на другите анти-ГЕРБ партии за отказа да подкрепят предложения от БСП мораториум върху назначенията на кабинета в оставка.

“Пет пъти предупредихме, че моделът Борисов в момента се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в НС и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно действие бетонираха Борисов в енергетиката”, каза Нинова и посочи новите бордове на БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”, “Минпроект” и др. Като разбрали гафа си, взели да се оправдават с процедурни хватки, обвини още тя. “Сега искат да го внасят. Късно е, колеги, за китка”, отсече във вторник Нинова.

Поисканият от БСП миналата седмица мораториум бе предложен като част от решението за създаване на комисия за ревизия на кабинетите в последните 10 г., затова не се прие, разясни обаче вчера Манолова. Междувременно и тя, и Нинова внесоха същото предложение, вече в отделни законопроекти.

“Крайно време е спекулациите за това кой иска налагане на мораториум върху назначенията и сделките на властта и кой го осуетява да спрат. Затова представяме фактите - в петък, 16 април, не преди десет дни, както се твърди, по време на обсъждането за създаване на комисия по ревизията Корнелия Нинова предложи два варианта за налагане на мораториум. Първи - решение ад хок, банкетно, което тя докладва устно в зала и което предложи да бъде включено като точка 2-а в решението за създаване на комисията по ревизията. И втори вариант - отделно решение”, припомни Манолова. И настоя, че включването му в общото “щеше да торпилира и двата документа”.

Някогашното юридическо острие на БСП критикува бившите си другари и че проектът им бил без срок, без прецизност и без връзка със съдържанието на основния документ. Противоречал на правни принципи.

“Това щеше да е

все едно да

включим в

Закона за

съдебната власт

текстове от

Закона за шума

Със сигурност щеше да последва атака пред КС и вместо решенията щяхме да имаме 0 документи. Самата Нинова вероятно в петък разбираше това и затова предложи два варианта”, заподозря Манолова. Затова в понеделник го внесла наново, вече като отделно решение.

В същия ден обаче и от “Изправи се! Мутри вън!” внесли свое предложение - “прецизно и законосъобразно”, за налагане на мораториум.

В крайна сметка правната комисия снощи обедини двата проекта и ги прие. Ограниченията за кабинета в оставка обаче няма да важат за даването на концесии.

Освен това обаче Манолова и групата ѝ са подготвили и отмяна на новите назначения в управата на болниците. “Конкурсите за ръководствата на държавни и публични предприятия, фирми с държавно участие, ръководства на лечебни заведения да могат

да бъдат

анулирани от

новите министри

в следващия

кабинет”,

гласи промяната, която се предлага в два закона - за лечебните заведения и този за публичните предприятия. Предвижда се ресорните министри да могат да обявят нови конкурси. “Очевидно в последните дни

има някаква

надпревара,

която прилича

повече на

предизборна

Тези, които не са успели да убедят последователите си в своята опозиционност, настояват днес да се покажат като активни борци срещу ГЕРБ и герберизма. Оценявам това, но призовавам за спокойствие”, каза пък Арман Бабикян от “отровното трио”.

Пиарът депутат посъветва желаещите да внасят законопроекти да го обсъждат с колегите си. Дори бил готов в името на това да настане спокойствие “за свършване на истинската работа” да декларира, че други са най-големите протестъри, а той не е стъпвал на площада.

“Съветът ми е вече да се приберат тъпаните, да се намалят децибелите, да се съсредоточим в съдържателната работа и да търсим мостове, не да заграждаме територии. Без БСП промяната не може да се случи”, обърна се пък към Мая Манолова във фейсбук бившият ѝ колега от БСП Кристиан Вигенин.

“Не знам какви цели си е поставила, но ако е решила да провали единодействието срещу ГЕРБ, на прав път е”, допълва той и уверява, че нервите на БСП са здрави, но няма да позволи неуважение към социалистите.