Чехия даде на Русия срок до утре да позволи връщането на изгонените й дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/9730103 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Чехия даде днес на Русия срок до утре да позволи на изгонените от нея чешки дипломати да се върнат в Москва, като заплаши в противен случай да експулсира още техни руски колеги, предадоха световните агенции.

Назначен едва днес, новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек извика руския посланик в Прага на среща. След това Кулханек каза пред репортери, че ако Русия не позволи на изгонените 20 служители на чешкото посолство да се върнат в Москва до утре, то страната му ще изравни броя на експулсираните, предава БТА.

Това означава, че Чехия ще изгони още двама сътрудници на руското посолство в Прага.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изявлението на Кулханек, предаде ТАСС.

"Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", каза Захарова.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.