ЕС нарече непропорционална руската реакция на изгонването на дипломати от Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9730412 www.24chasa.bg
Жозеп Борел СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейският съюз определи като "непропорционална" реакцията на Русия на изгонването на руски дипломати от Чехия и обеща да подкрепи всички по-нататъшни стъпки на Прага. Това се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, разпространено в Брюксел и цитирано от ТАСС.

"Европейският съюз изразява пълна солидарност с Чехия, подкрепя действията, предприети досега от властите й, и е готов да подкрепи по-нататъшните й усилия за привличане на виновните под отговорност. ЕС осъжда непропорционалната реакция и последвалите заплахи на Русия по адрес на Чехия", се отбелязва в изявлението, предава БТА.

По думите на Борел "подривните действия на руските специални служби срещу интересите и сигурността на ЕС и неговите държави членки и занапред ще бъдат посрещани с най-твърда решимост, в това число и на равнище Европейски съюз, колкото е необходимо".

В отговор в публикация на страницата си във Фейсбук говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова посъветва Борел да излезе с подробен отчет за дейността на специалните служби на страните от Евросъюза, вместо отново да обвинява Русия в подривни действия.