Страната ни излиза и от третата вълна на COVID, но мерки ще има още месец-два (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9730543 www.24chasa.bg

При висок ръст на заболелите след празниците, болниците ще се запълнят по-бързо, предупреди ген. Мутафчийски и призова за отговорност в следващите дни

България излиза от третата вълна на COVID-19. Заболяемостта в страната падна под 500 на 100 000 население, но епидемичната обстановка ще остане поне още месец. Още толкова най-малко ще останат и основните мерки за носене на маски и дистанция. Една от причините е, че броят на хората в болниците и най-вече в интензивните отделения остава притеснително висок.
Това стана ясно от редовния брифинг на здравните власти в четвъртък за разпространението на коронавируса у нас.
"За да удържим постигнатото трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне 50 000 на ден. Трябва да продължи спазването на противоепидемичните мерки. Носенето на маски, спазването на дистанция. Тази победа е крехка, тази победа се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари", коментира здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.
Кривата на смъртността и хоспитализациите също е тръгнала надолу и вече следва тази на заболяемостта, но цифрите остават високи.
Ако по време на майските празници допуснем тесни контакти без да спазваме мерки обаче, това ще се отрази на общото ниво на заболяемостта и тя отново ще се увеличи, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 460 на 100 000 е заболяемостта в момента, като в сряда е паднала до 400, съобщи още той. Това ни нарежда на 14-о място в ЕС.
За отговорно празнуване на великденските празници призова и шефът на щаба и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Той също отчете сериозен спад от 40% при заболелите за изминалата седмица, който обаче, според него няма да се задържи дълго, именно заради предстоящите празници. Обясни и че при високата заетост на леглата в болниците в момента (61% за неусложнено състояние и 65 на сто от интензивните), покачването би довело до по-бързото пренатоварване на системата.
"При миналото покачване имахме резерв от около 80% на леглата. Него го започнахме с по-малко от 30 на сто натовареност", каза Мутафчийски и допълни, че ново увеличение сега ще посрещенем с много по-пълни болници.
Надеждата в момента е във ваксините, категоричен бе той и даде пример с двете държави, в които ваксинацията е напреднала с големи темпове - Великобритания и Израел. В резултат на имунизациите, във вторник на Острова е имало едва 4 смъртни случая с COVID, при над 200 у нас в същия ден, посочи Мутафчийски.
"Задържаме хората в интензивните отделения. Отчитаме по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна", потвърди притеснителните данни и министър Ангелов, въпреки положителната тенденция на отминаващата вълна и въпреки че преди месец обясни, че при третата вълна повече хора влизат в болница, но излизат по-бързо.