В макроикономическата политика на Китай няма рязка промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9730844 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Според официални данни през първото тримесечие на тази година БВП на Китай се е увеличил с 18,3% на годишна база, индексът на потребителските цени се е задържал стабилен, а новооткритите работни места са били 2,97 милиона, предава Радио Китай.

Във връзка с това в своя статия френският вестник „Les Echos“ посочва, че тенденцията за икономическото възстановяване в Китай продължава. В коментар американската медия CNN казва, че китайската икономика се е възстановила до нивото преди пандемията, благодарение на подкрепящите политики на централното правителство.

„Уол Стрийт Джърнъл“ цитира икономиста Джон Лиър, според който прогнозата на Пекин за икономическия ръст през 2021 г. е сравнително умерена, което оставя пространство за справяне с евентуална дългова и финансова криза.

Според данни на китайското Министерство на търговията, през първото тримесечие на тази година общият обем на продажбите на дребно се е увеличил с 33,9%, което е доказателство за ускорения ръст на потреблението. „Ню Йорк Таймс“ коментира, че потреблението в Китай е по-високо от предвиденото през март, което е доказателство, че потребителите имат по-голямо доверие в икономиката. „За разлика от основните икономики, които дават субсидии на потребителите, за да стимулират потреблението, китайското правителство помага на компаниите чрез привилегирована кредитна и данъчна политика, което увеличава жизнеспособността им и съдейства за потреблението.“

Неотдавна по време на среща с предприемачи китайският премиер Ли Къцян заяви, че запазването на стабилния икономически растеж е принос на Китай за световната икономика. Това е доказано от публикуван от Американската търговска камара в Китай доклад за бизнес средата в страната през 2021 г., в който се казва, че китайският пазар е най-важният. 75% от допитаните компании са оптимистично настроени за перспективите на китайския пазар през следващите две години.