Парламентът наложи мораториум върху правителствените решения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9731056 www.24chasa.bg
Сграда на парламента

Мораториум върху решенията на правителството в оставка наложи днес парламентът. Той ще важи до назначаването на нов кабинет. Предложението бе подкрепено от 151 депутати, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването.

Предложението за мораториум бе направено от лидерката на БСП Корнелия Нинова и от шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова.

Двата проекта бяха обединени в решение да се наложи мораториум на кабинета върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

По предложение на зам.-шефката на НС Татяна Дончева бе предложено да се добави и "върху действията на държавните органи". То пък бе прието едва при второто гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала.

По искане на Христо Гаджев от ГЕРБ пък бе прието, че ще има мораториум не само върху сделките с недвижимото имущество, но и върху такива с движимо.

Борис Сандов от "Демократична България" пък поиска да бъде включен и мораториум върху извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество към Министерството на отбраната. "В последните години то продаде огромен брой недвижими имоти. А тази година има план график за продажба на 249 недвижими имоти и допълнително още 13 имоти. Един от тях е записан само като сграда, но като се види подробно се оказва чиста площ от 2 дка на брега на язовир Панчарево", обясни той. И критикува военния министър Красимир Каракачанов, че "се разпорежда с тези имоти като бащиния, а не продава имотите на ВМРО".

В отговор Манолова обясни, че в решението става въпрос за мораториум върху всички сделки на министерства и агенции.