Разкриват зелени коридори за празничните дни до 9 май, ще има и РНК ваксини (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9731273 www.24chasa.bg
Ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън" Снимка: Ройтерс

Ваксината на производителя "Янсен" остава на склад до понеделник

Зелени коридори за ваксиниране ще бъдат пуснати отново в страната по време на празничните дни от 30 април до 9 май. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на ваксинационния щаб по-рано днес. 

В понеделник всички РЗИ-та ще изпратят до здравното министерство, а то от своя страна ще даде информация за цялата страна къде, в кой ден и кои зелени коридори ще работят, уточни Кунчев и добави, че избор за ваксина ще има, т.е. ще се предлагат и трите одобрени до момента и прилагани ваксини на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека".

Подобна възможност за пълен избор и през електронната система за записване на час за имунизация ще има от 10 май, допълни шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. 

Ваксината на производителя "Янсен" остава на склад до понеделник, стана ясно още от изказването на двамата. Въпреки че основна причина за събирането на ваксинационния щаб в четвъртък бе именно да вземе решение за прилагането на тази ваксина и то трябваше да бъде обявено, както съобщи по-рано на брифинга на НОЩ пък здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, в крайна сметка такова не беше взето.

Причината е, че ще се изчакат становищата на още две независими европейски комисии по отношение на приложението на "Янсен", извън това на Европейската агенция по лекарствата. На ЕМА становището, както стана ясно, е, че ползите от имунизация с тази ваксина превишават потенциалните рискове, но българският ваксинационен щаб ще изчака и останалите становища, за да вземе решение. Това ще се случи в понеделник, въпреки че според доц. Кунчев най-правилно е да има общоевропейско решение по този казус.