ЕК не е поръчала допълнителни дози от ваксината на "АстраЗенека"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9731699 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Срокът за заявка на допълнителни сто милиона дози ваксина от производителя "АстраЗенека" изтече и Европейската комисия не го използва. Това съобщи днес говорител на комисията.

Той поясни, че до края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на март производителят е доставил едва 30 милиона дози. До юли договорът предвижда осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона, предава БТА.

Говорителят допълни, че всички усилия на ЕК сега са насочени към получаването на платените първи 300 милиона дози. По неговите думи се е състояла среща между представители на производителя и на ЕК по предприетата помирителна процедура, но откритите въпроси не са решени. Засега ЕК не е решила да предаде "АстраЗенека" на съд за неизпълнение на договора, поясни той.

Комисията обсъжда с държавите от ЕС следващите стъпки. Ако има дело, то ще бъде заведено от ЕК, а държавите могат да подкрепят иска, уточни говорителят.