ГЕРБ дава мораториума над решенията на кабинета на Конституционния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9732187 www.24chasa.bg
Председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова заедно с депутатите Маноил Манев (вляво) и Христо Гаджев СНИМКА: Митьо Маринов

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за приетото днес законово предложение да се наложи мораториум върху решенията на правителството. Според ГЕРБ то е противоконституционно и засяга икономиката и обществения живот.

"Според нас и не само, и други парламентарни групи говореха в този смисъл, че вече има решение на КС от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми на НС, които спират действието на определени лица и които засягат интереси на граждани включително", каза председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От момента, в който е бил приет законопроектът групата на ГЕРБ е получила множество съобщения от общини, включително и такива, които не са с управление на ГЕРБ, защото няма да могат да се наемат служители в общините, обясни Атанасова.

Тя обясни, че съгласно закона за държавния служител едва ли и председателката на парламента Ива Митева ще може да назначава експерти като държавни служители в НС.

"Какво се случва с държавни предприятия, на които ще се наложи да направят инвестиция и това може да ги доведе до фалит", попита пък депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, а съпартиецът му Христо Гаджев нарече приетия мораториум "напън за реваншизъм".